Medicul Alexandru Rafila a atacat Ministerul Sănătăţii pe care îl acuză că nu se implică în gândirea unei strategii de testare COVID care să aducă cifrele aproape de cele reale, el susţinând că peste tot în lume numărul bolnavilor creşte, doar la noi scade.

Mai mult, reprezentantul OMS a amintit şi de cazurile cu tulpină nouă şi spune că în raportările zilnice se vede o situaţie ciudată. Astfel, scade numărul bolnavilor şi creşte cel al pacienţilor internaţi la Terapie intensivă.

Avertismentul lui Alexandru Rafila

“Ţările din jurul nostru au mai multe cazuri COVID, noi avem mai puţine, iar lucrul acesta trebuie să înceteze la un moment dat, iar Ministerul Sănătăţii să-şi facă treaba şi să readucă lucrurile în zona realităţii”, a afirmat, marţi, la Antena 3, prof. dr. Alexandru Rafila.

Întrebat unde crede că greşeşte Ministerul Sănătăţii, Rafila spune că nu se vede o strategie de testare care să raporteze cifre reale ale bolnavilor de coronavirus.

“Nu se implică deloc în gândirea unui strategii de testare care să readucă cifrele în zona realităţii. Noi nu putem să avem cea mai mică incidenţă cumulată din Europa, în condiţiile în care şi noua tulpină circulă peste tot. Este clar că şi în România se întâmplă probabil o răspândire a acestei tulpini, dar nu există dovezi.

Toate lucrurile sunt bazate pe senzaţie, dar nu sunt pe bază de dovezi”, a adăugat deputatul PSD Alexnadru Rafila.

Relaxarea măsurilor, o adevărată bombă cu ceas

Totodată, reprezentantul României la OMS atenţionează că noi ne relaxăm prea repede spre deosebire de alte ţări, deşi nu am învins pandemia.

“Este o iluzie, nu am învins pandemia, trebuie să fim precauţi categoric, dar să avem şi un cadrul legal care să aplice lipsa anumitor măsuri”, a punctat medicul epidemiolog.

Reprezentantul României la OMS, profesorul Alexandru Rafila, spune că a observat în raportările zilnice ale situaţiei COVID la noi în ţară o situaţie bizară.

Medicul a remarcat în raportările zilnice de la ora 13, faptul că avem raportate tot mai puține cazuri noi de COVID-19, însă numărul bolnavilor care sunt internați la ATI nu este în scădere, ceea ce este foarte ciudat.

“În România, lumea are foarte multe opinii, foarte multe păreri, dar ele trebuie bazate pe dovezi. Or, în cazul nostru, dovezile sunt reprezentate de numărul de cazuri noi, de răspândirea lor şi de evoluţii previzibile”, a spus medicul.

Ministerul Sănătății a anunțat, sâmbătă seara, că nouă din 10 persoane testate – contacți ai unuia dintre pacienții depistați în cursul zilei de vineri cu noua tulpină SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7 cu originea în Marea Britanie, au fost depistate pozitiv la testul RT-PCR.