Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a comentat unul dintre cele mai fierbinţi subiecte ale zilei: tulpina mai contagioasă de SARS-CoV-2 din Marea Britanie. El a explicat care sunt motivele pentru care această mutaţie se transmite mult mai uşor.

Alexandru Rafila: Un astfel de virus duce automat la o creştere a numărului de cazuri

“Proteina de suprafaţă a acestui virus nu este foarte asemănătoare cu proteina de suprafaţă a virusului clasic. Din cauza acestor modificări, infectivitatea lui este mai mare.

Asta face să existe o transmisibilitate mai crescută şi un indice de reproducere de 50% mai mare. Un astfel de virus duce automat rata la un nivel supraunitar şi la o creştere a numărului de cazuri. Circulă mai repede”, a declarat Rafila pentru Digi24.

Rafila: Aceste numere pe mine mă pun pe gânduri

Acesta atrage atenţia şi asupra unei neconcordanţe între statisticile prezentate de autorităţi în ultimele zile. Mai precis, e vorba despre numărul mic de infectări raportate şi numărul de cazuri de la Terapie Intensivă. “E ceva care nu se leagă”, spune Alexandru Rafila.

“În ultimele două zile am avut 1.500-1-800 de cazuri… Numere extrem de mici, care pe mine mă pun pe gânduri…

Mai ales că ele nu se corelează cu numerele cazurilor de la Terapie Intensivă, între 1.000 şi 1.100 de cazuri. E ceva care nu se leagă. Ceea ce nu se leagă este stabilirea unei strategii de testare care să ne dea o imagine”, a mai explicat Rafila.

Cum trebuie să decurgă campania de vaccinare?

Deputatul PSD a comentat şi pe marginea actualei campanii de vaccinare iniţiată de statul român. La ce dimensiuni ar trebui să ajungă aceasta, pentru ca ţinta impusă de Guvern să fie respectată?

“Ea (campania de vaccinare – n.red.) este dimensionată la resursele din momentul de faţă. Trebuie să ajungem la 100.000 de administrări pe zi ca să putem atinge spre finalul lunii septembrie o acoperire de 60-70% la nivel naţional. Existenţa numeroaselor vaccinuri va face asta posibil.

Noi avem peste 6 milioane de prioritari. Depinde foarte mult aderenţa la vaccinare de informaţiile pe care le pot accesa. Şi atenţie, nu doar în mediul online. În mediul rural, ei se adresează medicului de familie, cui pot. Dacă pregătim personalul şi îl evaluăm, deschiderea şcolilor va avea succes. Este acelaşi lucru pozabil şi în cazul vaccinării”, a mai declarat Alexandru Rafila la Digi24.

Se deschid sau nu şcolile pe 8 februarie?

În opinia profesorului Rafila, în cele două săptămâni rămase ar trebui reluat un instructaj foarte strict pentru cadrele didactice. Nu vor putea fi însă deschise toate şcolile, afirmă acesta.

“O extindere a focarelor la nivel naţional sau regional, da, poate pune în pericol deschiderea şcolilor. Da, dacă avem multe focare, dacă avem un număr mare de cazuri, atunci de poate amâna deschiderea şcolilor.

Nu cred că pot fi deschise toate şcolile şi nu oriunde. E bine sau nu e bine să se deschidă restaurantele? Astea sunt nişte păreri, dar ele trebuie bazate pe dovezi.

Avem două săptămâni la dispoziţie (până la 8 februarie – n.red.). Trebuie reluat instructajul pentru cadre didactice şi restul personalului, trebuie făcută o evaluare pentru a se vedea în ce măsură au reţinut recomandările… Trebuie să existe organizarea şcolii din punctul de vedere al asigurării condiţiilor igienico-sanitare.

Reducerea numărului de elevi în clase este esenţială pentru siguranţa desfăşurării cursurilor. Clasele cu mai puţini elevi n-ar trebui să aibă foarte mulţi elevi şi aici e o măsură foarte bună anunţată de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu”, a mai precizat Alexandru Rafila.