Subiectul infectărilor reale cu SARS-CoV-2 în rândul populaţiei este unul intens dezbătut în spaţiul public. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a abordat şi el vineri acest subiect.

Rafila: 20% dintre români au trecut deja prin infecție

Potrivit profesorului Rafila, în jur de unul din cinci români, adică un procent de 20% din populaţie, ar fi trecut deja prin infectarea cu noul virus. La începutul pandemiei, se estima că există încă 10 cazuri nedepistate de infectare cu COVID-19 la fiecare caz raportat oficial.

Alexandru Rafila a declarat la Antena 3 că, dacă la începutul epidemiei se estima că la fiecare caz depistat mai sunt încă 10 cazuri nedepistate, numărul infectaților fiind în realitate de circa zece ori mai mare decât numărul din statisticile oficiale, în prezent proporția s-a schimbat.

“Probabil că este undeva de 1 la 5 acum, adică sunt de vreo 4-5 ori mai multe cazuri în realitate decât cele confirmate prin teste de laborator.

Eu cred ca circa 20% dintre romani au trecut deja prin infecție”, a precizat Alexandru Rafila.

Critici aduse ministrului Sănătăţii

Alexandru Rafila l-a criticat vineri şi pe noul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Oficialul guvernamental declarase într-un interviu că nu crede că rata de infectare în București, raportată de Guvern la 2,9 la mie, este cea reală.

„Ministrul Sănătății nu știu de ce pune la îndoială cifrele, mai ales să nu ne pună pe noi la îndoială în ceea ce privește aceste date. Totuși e ministru al Sănătății. Coordonează întreaga activitate legata de testare și cred că deja a avut suficient timp ca aceste lucruri să devină funcționale după instalarea noului guvern”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.

Reprezentantul României la OMS consideră că „această lamentare nu are niciun fel de legătura cu realitatea”.

„Nu vă spun din punct de vedere politic, ci din punct de vedere profesional. Această lamentare nu are niciun fel de legătura cu realitatea. Dânsul are toate pârghiile astfel încât într-o săptămână, două, să avem o radiografie fidelă a situației epidemiologice din toata țara”, a mai spus Rafila.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin