Panică în Marea Britanie! Dacă până acum presiunea pe sistemul medical a fost imensă, din cauza noii tulpini a Covid-19, care prezintă un grad de transmitere mai mare decât coronavirusul inițial, lucrurile au luat vineri seară o întorsură și mai gravă.

Noua tulpină nu este doar mult mai ușor transmisibilă, dar are și un grad de mortalitate mult mai mare, au avertizat autoritățile britanice, prin vocea lui Boris Johnson.

Panică în Marea Britanie! Cercetătorii confirmă pericolul

Astfel, premierul britanic a anunțat că tulpina englezească a coronavirusului ”pare să aibă o mortalitate cu 30% mai mare decât cea obișnuită pentru cei peste 60 de ani”.

Nu doar cei peste 60 de ani sunt vizați însă și amenințarea este mai mare pentru toate categoriile de vârstă.

”Dovezile pe care le-am colectat până acum ne fac să credem acest lucru”, a declarat premierul Boris Johnson într-o conferință de presă susținută vineri seară, anunță The Independent.

Datele au fost analizate de către cercetătorii unui grup format special pentru a studia caracteristicile noii tulpini.

Sir Patrick Vallance, consilierul științific al guvernului, a precizat că ”aceste dovezi nu sunt încă suficient de puternice. Mai este nevoie să analizăm informațiile, pentru a obține rezultate precise.

Diferențe de mortalitate la toate grupele de vârstă

Dar este evident că tulpina se transmite mai rapid și poate avea o mortalitate mai mare. De exemplu, pentru categoria de vârstă de 60 de ani, riscul mediu este ca 10 persoane dintr-o mie infectate să moară.

Cu noul virus, este de așteptat să moară aproximativ 13 sau 14 persoane dintr-o mie. Sunt diferențe de mortalitate și la celelalte grupe de vârstă.”, a mai spus Sir Vallance, conform presei britanice.

Premierul Boris Johnson a avertizat că ”gradul crescut de mortalitate înseamnă o presiune în plus pentru sistemul național de sănătate, care deja se afla sub presiune”.

Trebuie precizat că două persoane infectate cu tulpina britanică a Covid-19 și identificate vineri în București l-au făcut pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, să conteste măsurile de relaxare a restricțiilor anunțate de autoritățile locale.