Fără niciun dubiu Rovana Plumb și Natalia Intotero vor părăsi executivul. Deja Liviu Dragnea a dat mai multe declarații în acest sens. Și Claudiu Manda va fi schimbat din fruntea Comisiei SRI. Toți cei vizați sunt pe locuri eligibile pentru alegerile europarlamentare, așa că posturile lor vor fi ocupate de nume nou.

Claudia Țapardel, încă eurodeputat, nu a prins lista pentru Bruxelles și depune mari eforturi pentru a-l convinge pe președintele PSD să-i cedeze un portofoliu. Însă acesta folosește pozițiile de ministru pentru negocieri dure, așa că dacă Țapardel nu va primi susținere masivă din partid nu are nicio șansă.

Tudorel Toader este cel mai discutat subiect în PSD. Toți social democrații îl vor demis pentru că acesta nu a mișcat aproape nimic la legile justiției, iar acest lucru este taxat aspru. ALDE și Cătălin Popescu Tăriceanu îl susțin în continuare, iar asta generează un conflict mocnit între cei doi parteneri de coaliție. Eugen Nicolicea i-ar putea lua locul lui Toader, dacă se ajunge la un acord.

Și Ioan Daneș, ministrul Apelor și Pădurilor este pe lista neagră, dar încă are susținere, așa că probabil va rămâne în funcție. Social democrații vor să forțeze ALDE să cedeze două ministere și să primească altele la schimb: Externe și Energie. Doar că Tăriceanu nu vrea să renunțe sub nicio formă la portofolii și amenință voalat cu ieșirea din coaliție.

Acest lucru ar însemna dezastru pentru PSD pentru că ar pierde Guvernul. Viorica Dăncilă este și ea pusă în mare dificultate. Liviu Dragnea i-a solicitat în nenumărate rânduri să pună presiune pe Tudorel Toader în legătură cu legile justiției, doar că aceasta a evitat mereu să se implice în subiect. Conform surselor Capital, premierul ar fi fost amenințată chiar cu schimbarea din funcție ceea ce se pare că ar însemna și ceva problema pentru Dăncilă, care ar avea ceva scheleți în dulap despre care Liviu Dragnea știe.

Așadar CEX PSD de miercuri se anunță unul extrem de intens, cu multe subiecte pe masă. Rămâne de văzut dacă se va lua o decizie care să cutremure coaliția PSD-ALDE.