Deputatul susține că 60% din toate cheltuielile statului se vor duce pe asistență socială și salarii, unde două treimi din asistența socială o reprezintă pensiile, asta în timp ce MApN a primit cu 19% mai mulți bani de cheltuiti.

„Pe ce se cheltuie concret banii noștri? Continuând seria pe bugetul 2020, să ne uităm la destinația cheltuielilor.  60% din toate cheltuielile statului se vor duce pe asistență socială și salarii. Dintre acestea, cea mai mare cheltuială este asistența socială. Două treimi din asistența socială sunt pensiile. Cea mai mare cheltuială a statului român sunt pensiile. Iar ele cresc cu încă 24%.

Cheltuielile pentru ordine publică cresc semnificativ cu 15%. Să ne reamintim că de la acele ministere cu atribuții în ordinea publică se plătesc și 90% din pensiile speciale. Dar stăm liniștiți. Acum că primesc cu încă 15% mai mult, nu se vor mai repeta cazuri de tipul Caracal, Colectiv sau cel din munții Apuseni”, scrie Claudiu Năsui.

Deputatul este nemulțumit de bugetul pentru apărare și reamintește episodul de acum 2 ani când România a cumpărat avioane F16, la mâna a 2-a din Portugalia, care nu au putut să decoleze la paradă pentru că pista era înghețată.

„Apărarea primește cu 19% mai mulți bani de cheltuit. Sper să ne simțim mai apărați. Nu de alta, dar acum doi ani, avioanele F16, luate la mâna a 2-a de la Portugalia, nu au putut să decoleze la paradă pentru că era pista înghețată.

Ce putem face? În primul rând să stabilizăm cheltuielile publice care au explodat de la an la an. În al doilea rând, să ne întrebăm dacă chiar trebuie să plătim pensii speciale de 73.000 de lei pe lună în timp ce ne împrumutăm pentru a acoperi pensiile bazate pe contributivitate. În al treilea rând să stopăm programe de risipă și furt cum sunt PNDL.

Să tot crești cheltuielile pe deficit generează creșterea prețurilor. Ceea ce scade puterea de cumpărare a tuturor, inclusiv a pensionarilor. Suntem acum în drum drept spre a repeta scenariul de la începutul anilor 1990, atunci când am ajuns săraci dar cu salarii calculate în milioane. #Buget2020 #OpenBudget”, se arată pe pagina de Facebook a lui Claudiu Năsui.