Așadar, Ursula von der Leyen va candida pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene (CE). Antonio Tajani a ținut să sublinieze că viitorul preşedinte va fi ales în conformitate cu rezultatul alegerilor europarlamentare.

Ursula von der Leyen va candida pentru un nou mandat

Astfel, Partidul Popular European (PPE) va confirma candidatura actualului preşedinte a executivului comunitar, pentru un nou mandat.

„Tratatele (n.red. europene) prevăd că preşedintele Comisiei este ales ţinând cont de rezultatul alegerilor pentru noul Parlament European”, a declarat Antonio Tajani, conform ANSA.

Anunțul a fost făcut la o ceremonie la Comunitatea Papa Ioan al XXIII-lea din Fabriano. Ministrul italian a participat ca naş la botezul unei fete nigeriene care s-a reunit cu mama ei, un oaspete al comunităţii.

Acesta a fost întrebat și despre posibilitatea ca fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, să fie propus de preşedintele francez Emmanuel Macron.

„PPE îşi va desfăşura Congresul la Bucureşti în februarie şi cred că vom confirma candidatura Ursulei von der Leyen”, a răspuns Tajani.

Totuși, trebuie așteptat răspunsul votului popular. Ulterior, decizia va fi luată pe baza indicaţiilor date astfel de cetăţenii europeni

„Va trebui să aşteptăm răspunsul votului popular şi vom decide pe baza indicaţiilor date astfel de cetăţenii europeni”, a adăugat vicepreşedintele PPE.

Potrivit sursei menționate, persoane apropiate fostului premier italian Mario Draghi afirmă că el nu este interesat de acest post.

Cine este actual președintele al Comisiei Europene?

Ursula von der Leyen, actual președintele al Comisiei Europene, este o politiciană creștin-democrată germană. Din decembrie 2013 până în iulie 2019, aceasta a îndeplinit funcția de ministru al Apărării, în guvernele conduse de Angela Merkel.

În data de 2 iulie 2019, ea a fost nominalizată de Consiliul European pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Ulterior, în data de 16 iulie 2019 a fost votată de Parlamentul European.

Von der Leyen este al doilea președinte german al Comisiei Europene, după Walter Hallstein (CDU), care a fost primul președinte al Comisiei Comunității Economice Europene.

Între 1980 și 1987, ea a studiat medicina la Universitatea de Medicină din Hanovra (MHH). În 1987 și-a susținut examenul de stat și a primit aprobarea de practică medicală. Apoi, a profesat în anii următori ca medic rezident la clinica de ginecologie a Universității de Medicină din Hanovra.