Comisia Europeană propune noi reguli pentru vânzătorii de animale de companie. Un comunicat al Executivului comunitar arată că este cea mai mare reformă din ultimii 20 ani a normelor UE privind bunăstarea animalelor în timpul transportului în blocul european și în afara acestuia.

Noi reguli pentru vânzătorii de animale de companie

Potrivit Executivului comunitar, aproximativ 44% din gospodăriile din UE au un animal de companie. Astfel, comerţul cu câini şi pisici a crescut considerabil în ultimii ani. Acesta are o valoare anuală de 1,3 miliarde EUR.

Chiar și așa, standardele de bunăstare pentru creştere în scop profesional, deţinere şi vânzare a câinilor şi pisicilor diferă foarte mult de la un stat membru la altul, susțin autoritățile europene.

Astfel, există numeroase dovezi privind abuzurile comise asupra acestora. În acest context, Comisia Europeană a înaintat noi norme privind bunăstarea şi trasabilitatea animalelor.

Pachetul include o revizuire a normelor actuale

Pachetul include o revizuire a normelor actuale privind animalele în timpul transportului. Astfel, se va îmbunătăţi bunăstarea celor 1,6 miliarde de animale transportate în şi din UE în fiecare an, susține Executivul comunitar.

Noile norme reflectă cele mai recente probe şi informaţii ştiinţifice, precum şi evoluţiile tehnologice. Noile norme vor stabili, pentru prima dată, standarde uniforme ale UE pentru creşterea, adăpostirea şi manipularea câinilor şi pisicilor în unităţile de reproducţie şi în magazinele de animale de companie, precum şi în adăposturi.

Trasabilitatea câinilor şi pisicilor va fi consolidată. Este vorba despre identificarea şi înregistrarea obligatorie în bazele de date naţionale. Această măsură are scopul scopul de a combate traficul ilegal şi a controla mai bine condiţiile de bunăstare a animalelor în unităţi.

De asemenea, autoritățile europene propun măsuri suplimentare pentru a aborda iniţiativa cetăţenească europeană (ICE) „O Europă liberă”. Aceasta solicită o interdicţie la nivelul UE privind creşterea animalelor pentru blană şi vânzarea de produse care conţin astfel de blănuri pe piaţa unică.

Au fost numite reguli speciale pentru sacrificarea animalelor vulnerabile

Totodată, au fost numite reguli și pentru sacrificarea animalelor vulnerabile. Sunt vizați în mod special viţeii neînţărcaţi şi animalele gestante. Limitele pentru asigurarea unui spaţiu minim pentru diferitele animale vor fi mărite şi adaptate la fiecare specie.

Transportarea în temperaturi extreme va fi supusă unor condiţii stricte, incluzând transportarea exclusiv pe timp de noapte, în cazul în care temperaturile depăşesc 30 grade.

Când temperaturile sunt sub 0 °C, vehiculele rutiere trebuie să fie acoperite. Simultan, circulaţia aerului în compartimentul pentru animale trebuie controlată. Scopul este de a proteja animalele de expunerea la vânt în timpul călătoriei.

În cazul în care temperaturile scad sub -5 °C, durata călătoriei nu trebuie să depăşească 9 ore. Normele privind exportul de animale vii din UE vor fi înăsprite. Sunt vizate controale mai bune în ţările terţe pentru a îndeplini standarde echivalente cu cele din UE.

Simultan, vor fi valorificate la maximum instrumentele digitale pentru a facilita aplicarea normelor de transport. Potrivit Executivului comunitar, autoritățile europene vor să stopeze abuzul asupra animalelor și comerțul ilegal.

Trebuie menționat că propunerea nu prezintă noi reglementări pentru cetăţeni şi proprietarii de animale de companie.