Plante precum Busuiocul Sfânt Indian, lotusul și orhideele filtrează aerul din casă. Este știut că anumite plante transformă dioxidul de carbon pe care îl expirăm în oxigen proaspăt și, astfel, îndepărtează toxinele din aerul respirat.

Există și unele plante pe care ar trebui să evitați să le țineți în casă, mai ales dacă aveți animale de companie.

Deși par inofensive, e bine să cunoașteți pericolul pe care îl prezintă

Dacă vă plac plantele de apartament, dar aveți și animale de companie, trebuie să țineți cont de anumite lucruri, deoarece unele pot fi dăunătoare pentru animalele de companie, dacă sunt ingerate.

Deși par inofensive, este bine să cunoașteți pericolul pe care îl prezintă unele plante de apartament. Pentru a afla mai multe, experții spun care sunt cele mai cunoscute plante de apartament (și flori) toxice pentru animalele de companie, potrivit Livingetc.

Crinii

Crinii sunt primele plante de apartament pe care trebuie să le evitați, mai ales dacă aveți pisici.

„Multe soiuri de crini, inclusiv crinul Tigru, sunt extrem de toxici pentru pisici. Aceste plante, chiar și în cantități mici, pot duce la leziuni severe ale rinichilor felinelor”, explică Zahid Adnan, expert în plante la The Plant Bible.

Palmierul Sago japonez

Palmierul Sago este o plantă frumoasă de interior, care necesită întreținere redusă.

„Cu toate acestea, el conține toxine numite cicazină, care pot fi extrem de dăunătoare, atât pentru pisici, cât și pentru câini. Ingerarea oricărei părți a acestei plante, în special a semințelor, poate duce la simptome precum vărsături, diaree, convulsii și chiar insuficiență hepatică”, avertizează Zahid.

Chiar și oamenii ar trebui să fie atenți când le manipulează și să poarte mănuși pentru a evita contactul cu pielea.

Dieffenbachia, cunoscută ca trestia mută

Trestia mută este o plantă tropicală cu flori frumoase. Dezavantajul ei este că nu e o plantă de apartament care acceptă animalele de companie.

„Această plantă de apartament obișnuită poate provoca iritații orale, arsuri intense și iritații ale gurii, limbii și buzelor, salivare excesivă, vărsături și dificultăți la înghițire atunci când este ingerată de animalele de companie”, avertizează Gene Caballero, expert în plante.

Planta șarpe

Această plantă de apartament cu frunze are nevoie de o întreținere destul de redusă, se descurcă bine în medii cu lumină scăzută și poate ajuta la eliminarea poluanților din aer. O alegere excelentă pentru noi, nu și pentru animalele de companie.

„Deși plantele șarpe sunt considerate mai puțin toxice, pot provoca simptome ușoare precum greață, vărsături și diaree la animalele de companie dacă sunt ingerate”, explică Zahid.

Planta conține compuși care pot provoca iritații la nivelul gurii și stomacului.

Leandru

Acest arbust ornamental foarte popular, cu flori frumoase, poate fi extrem de toxic și pentru oameni. O singură frunză poate provoca daune grave, așa că vă puteți imagina efectul pe care îl poate avea asupra animalelor de companie.

„Toate părțile plantei sunt toxice atât pentru câini, cât și pentru pisici”, explică Gene.

Ingestia poate duce la probleme cardiace severe și tulburări gastro-intestinale și poate fi fatală.

Filodendronul

Filodendronul are nevoie doar de lumină indirectă, căldură și umiditate. Este toxic atât pentru oameni, cât și pentru animale.

„Filodendronii conțin cristale de oxalat de calciu, prezentând un risc de iritare pentru animalele de companie”, explică Zahid.

Ingerarea poate duce la simptome precum iritație orală, vărsături și dificultăți de respirație.

Aloe Vera

Considerată o specie invazivă în multe regiuni ale lumii, aloe vera este o plantă de apartament populară pentru gelul pe care îl produce, folosit în tratamente topice sau orale pentru beneficii vindecătoare.

„Deși este cunoscută pentru proprietățile sale medicinale, această plnată poate fi dăunătoare pentru câini și pisici”, spune Gene.

Ingerarea aloe vera poate provoca vărsături, diaree și letargie. Dacă doriți să păstrați această plantă în casă, asigurați-vă că nu este la îndemâna animalelor de companie.