Fostul șef al BCE spune că recesiunea va fi cauzată și de lipsa de forță de muncă calificată

Fostul șef al BCE (Banca Centrală Europeană), Mario Draghi, face un avertisment important pentru spațiul European. Potrivit lui, până la finalul anului 2023, Uniunea Europeană urmează să intre „aproape sigur” în recesiune. El susține că principalele mari cauze sunt costurile mari cu energia și criza de forță de muncă calificată.

Mario Draghi trage un semnal de alarmă și cu privire la ritmul accelerat la îmbătrânirii societății. El anunță și marea criză provocată de lipsa forței de muncă calificate.

„Pentru a avea o economie capabilă să susțină o societate îmbătrânită, la ritmul la care îmbătrânește acum populația Europei, trebuie să avem o productivitate mult mai mare”, a spus fostul președinte al BCE, Mario Draghi, vorbind totodată și de lipsa acută a forței de muncă calificate.

Fostul reprezentant al BCE susține că actuala criză energetică se suprapune peste alte probleme majore ale Uniunii Europene. Aceste probleme sistemice nu au permis țărilor din Comunitatea Europeană să urmeze direcții coerente de acțiune în momente critice.

Drept urmare, ele au fost nevoite să plătească „de două trei ori mai mult decât costă în alte părți ale lumii”. Draghi a mai precizat că „nu ajungem nicăieri în acest fel”.

recesiune
SURSA FOTO: Dreamstime

Dovezile recesiunii în primele două trimestre ale anului 2023

Fostul președinte susține că vom vedea primele semne ale recesiunii în primele două trimestre ale anului următor. Totodată, el susține că singura șansă este ca statele membre să acționeze împreună „dincolo de toate politicile economice”.

„Este aproape sigur că vom avea o recesiune până la sfârșitul anului. Este destul de clar că primele două trimestre ale anului viitor vor arăta asta (…).

Fie Europa acționează împreună și devine o uniune mai profundă, o uniune capabilă să exprime o politică externă și o politică de apărare coerente, dincolo de toate politicile economice, fie mă tem că Uniunea Europeană nu va supraviețui dincolo de nivelul unei piețe unice”, a mai spus Draghi.

UE a înregistrat o încetinire a economiei de la +1,1% pe primul trimestru din acest an la doar +0,1% în al treilea trimestru. În plus, PIB-ul Zonei Euro a scăzut deja cu -0,1% în trimestrul al treilea.

O nouă astfel de scădere, în ultimul trimestru al anului curent, poate însemna intrarea oficială în recesiune a Zonei Euro. Cu toate acesta, BCE estimează o reluarea a creșterii pe final de 2023 și la început de 2024.