Potrivit acestuia, nu este exclus ca autorităţile să impună măsuri de restricţie ”zonale sau regionale” acolo unde se va constata o creştere alarmantă a numărului de infectări cu SARS-Cov-2.

Totodată, Raed Arafat a mai vorbit și despre capacitatea sistemului sanitar de a îi tata pe pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 care au nevoie de terapie intensivă. Potrivit șefului DSU, există zone în care există ”presiune” pe sistemul sanitar şi zone în care numărul de paturi este, în prezent, suficient.

”Aceste cazuri (de infectare cu SARS-COV-2 – n.r.) cresc deja cu câteva sute pe zi. Numărul vindecaţilor este mai mic decât numărul celor care se îmbolnăvesc şi înseamnă că avem o creştere continuă a numărului cazurilor active. Dacă populaţia nu respectă măsurile minime care sunt recomandate – mască, distanţare – riscul există să vedem că situaţia în România poate să se înrăutăţească în continuare în lipsa măsurilor compensatorii care au fost recomandate sau impuse populaţiei”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.

Restricții pe zone sau pe regiuni

Șeful DSu a mai subliniat faptul că este posibil ca autorităţile să dispună măsuri restrictive pe zone sau regiuni acolo unde se va constata o creştere alarmantă a numărului de infectări cu noul coronavirus.

”Este posibil să se ajungă la măsuri regionale, zonale, de restricţie, acolo unde apar zone afectate”, a afirmat Raed Arafat, menţionând că nu ”o persoană” decide acest lucru, ci specialiştii în baza datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Legat de aceste măsuri, Arafat a precizat că ele s-au mai ”practicat în perioada care a trecut”, iar legea recent promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi care va intra în vigoare săptămâna viitoare permite acest lucru.

SURSĂ FOTO INQUAM/George Călin.