SUA este în alertă maximă și se pregătește intens pentru a face față unui pericol major. Uraganul Laura i-a obligat pe americani să măsuri nemaivăzute în ultimii 15 ani, mai exact de când au fost loviți de uraganul Katrina.

Potrivit informațiilor oferite de Reuters, industria energiei din Statele Unite a redus producţia într-un ritm nemaiîntâlnit şi a oprit activităţile de rafinare la unităţile de pe coastele Texasului şi Louisianei.

Pericolul este major mai ales pentru că intensitatea furtunii va creşte şi va deveni un uragan major, urmând să lovească joi coasta cu vânturi de 185 de kilometri pe oră, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane.

Intensificarea furtunii va ridica nivelul oceanului cu 3 metri pe coasta Texasului şi ar putea deveni un uragan de categoria a 4-a, a declarat Chris Kerr, meteorolog la DTN, furnizor de date pentru agricultură, energie şi vreme.

Luni, furtuna a dus la oprirea producţiei a 1,5 milioane de barili pe zi de ţiţei, la oprirea a 82% din producţia offshore din Golful Mexic, aproape de nivelul de 90% atins în urmă cu 15% din cauza uraganului Katrina.

Rafinăriile au oprit procesarea a cel puţin 1,8 milioane de barili de petrol pe zi, 10% din capacitatea totală a Statelor Unite, potrivit datelor Reuters.

Efectul a fost unul extrem: preţurile benzinei au crescut din cauza reducerii producţiei, avansul faţă de ziua de vineri fiind de 10,3%.

De notat este că furtuna va lovi o zonă care asigură peste 45% din capacitatea totală de rafinare a petrolului din Statele Unite şi 17% din producţia de petrol.

Angajații Cheniere Energy, cel mai mare exportator american de gaze naturale lichefiate (GNL), au fost evacuați iar compania a decis suspendarea operaţiunilor la terminarul său de export de GNL Sabine Pass, de la graniţa dintre Texas şi Louisiana.

La fel s-a întâmplat și cu Motiva Enterprises, Total şi Valero Energy, care au decis reducerea activității la rafinăriile pe care le dețin în Port Arthur, Texas. Total şi Motiva au confirmat închiderea rafinăriilor, iar Valero a refuzat să comenteze. Nici Exxon Mobil nu a stat deoparte și a decis să oprească producţia la rafinăria sa mare din Beaumont, Texas, şi a redus activitatea la rafinăria Baytown.