Furtuna tropicală Laura a adus sâmbătă seară ploi torenţiale în Republica Dominicană, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite. Furtuna se află la aproximativ 40 de kilometri sud-est de capitala Santo Domingo, fiind însoţită de rafale susţinute de vânt de 80 de kilometri la oră, a precizat NHC în buletinul său informativ. Autorităţile din Haiti, care are graniţă cu Republica Dominicană, au transmis sâmbătă un apel locuitorilor să rămână precauţi, prognozele indicând că furtuna tropicală Laura ar putea aduce ploi abundente pe o suprafaţă extinsă din ţară, de sâmbătă seară până duminică, transmite Agerpres.

Avertismentul autorităților

„Pentru persoanele care locuiesc în zone de risc, unde pot exista alunecări de teren şi inundaţii, fiţi pregătiţi să evacuaţi dacă autorităţile vă solicită acest lucru”, a transmis sâmbătă după-amiază Jerry Chandler, directorul protecţiei civile din Haiti, adăugând că există adăposturi în toate zonele. Haiti a activat vineri un cod portocaliu de alertă înainte de sosirea furtunii tropicale Laura, iar autorităţile au anunţat că iau măsuri pentru a-şi proteja locuitorii de ploile abundente şi rafalele de vânt puternice aşteptate, în principal în jumătatea nordică a ţării.

În fiecare an, din iunie până în noiembrie, Haiti se află sub ameninţarea ciclonilor. Ploile abundente ameninţă viaţa celor mai defavorizaţi cetăţeni, care trăiesc în zone expuse riscului.

Potrivit NHC, Laura ar putea creşte în intensitate în largul Florida, la începutul săptămânii viitoare, după ce va trece de Cuba şi Bahamas şi există riscul ca o altă furtună, numită Marco, să ajungă de asemenea în această zonă. Ar fi prima dată în istorie când două furtuni tropicale ar lovi în acelaşi timp Golful Mexic, însă NHC a atras atenţia asupra fiabilităţii reduse a unor astfel de prognoze pe durată lungă, notează AFP.

Furtuna tropicală Marco avansa, la sfârşitul zilei de sâmbătă, pe o traiectorie nord-vestică în zona sudică a Golfului Mexic, conform unei informări a NHC, citată duminică de Reuters. Potrivit NHC, Marco se afla la circa 175 kilometri nord-vest de extremitatea vestică a Cuba, furtuna fiind însoţită de viteze ale vântului de peste 100 kilometri la oră. A