Uraganul Hanna, primul din sezonul 2020 format în Atlantic, a atins sâmbătă seara zona de uscat de-a lungul coastei statului american Texas, provocând ploi abundente şi vijelii ce ar putea conduce la inundaţii foarte periculoase, relatează duminică presa internațională.

Hanna, încadrat în categoria 1, a lovit insula Padre la ora 22:00 GMT, fiind însoţit de vânturi care suflau cu până la 145 de kilometri pe oră, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC).

Valuri de aproape 2 metri

Uraganul era aşteptat să se îndrepte duminică spre nord-estul Mexicului.

„Hanna urmează să producă ploi abundente în anumite zone din sudul Texasului şi nord-estul Mexicului. Aceste ploi vor provoca inundaţii grave, reprezentând un pericol mortal”, au avertizat meteorologii.

Pentru moment nu au fost semnalate victime sau pagube importante, însă se aşteaptă ca uraganul să aducă 45 de centimetri de ploaie până luni în sudul Texasului şi în statele mexicane Coahuila şi Nuevo Leon, precum şi în nordul Tamaulipas.

Zonele de coastă vor fi în continuare afectate de furtună, valurile urmând să depăşească 1,8 metri înălţime, au adăugat meteorologii.

Record de furtuni în 2019

În context, trebuie precizat că anul trecut meteorologii au înregistrat nu mai puțin de 18 furtuni, un record al ultimilor 150 de ani.

Sezonul uraganelor începe, în SUA, pe 1 iunie şi durează până la 30 noiembrie. În 2019, meteorologii au ”botezat” 18 furtuni şi au egalat astfel anul 1969, care deţinea recordul pentru cele mai multe uragane înregistrate în 150 de ani de măsurători.

Pentru 2020, meteorologii au pregătit o listă extinsă de nume pentru posibilele furtuni, cum ar fi: Arthur, Bertha, Cristobal, Dolly, Edouard, Fay, Gonzalo, Hanna, Isaias, Josephine, Kyle, Laura, Marco, Nana, Omar, Paulette, Rene, Sally, Teddy, Vicky şi Wilfred.