BNR a anunţat un curs oficial de 4,2648 lei, cu aproape 0,4% mai mic decât cel de ieri. În cursul zilei de astăzi, pe piaţa valutară interbancară, cursul euro a scăzut mai întâi sub valoarea de 4,27 lei, apoi s-a dus şi sub următorul grad, de 4,26 lei. Aprecierea monedei naţionale nu a fost însă atât de puternică, iar euro a revenit peste 4,26 lei.

Specialiştii pun această evoluţie pe seama anticipaţiilor investitorilor faţă de evoluţia leului. „Este vorba de sentimentele nerezidenţilor faţă de leu”, susţine Ionuţ Dumitru, economistrul şef al Raiffeisen Bank. El precizează că în momentul de faţă, atâta vreme cât avem doar o singură zi de apreciere de la 4,29 la 4,26, nu se poate vorbi de o tendinţă.

Azi, BNR va elibera băncilor valuta din rezervele minime obligatorii, care au fost reduse de la 30% la 25% în cazul pasivelor în valută pe termen lung. Se estimează că sumele care vor fi restituite instituţiilor de credit de către banca centrală se ridică la 1-1,3 miliarde de euro. Dacă banii ar fi intrat pe piaţă (şi ar fi fost tranzacţionaţi), ar fi putut explica aprecierea leului. Însă, economiştii din bănci susţin la unison că nici vorbă de aşa ceva: banii au fost puşi deoparte pentru a putea fi împrumutaţi ministerului de Finanţe, care organizeză pe 26 octombrie o licitaţie pentru obligaţiuni în valută.

Cum a evoluat cursul

Piaţa a fost relativ liniştită în prima parte a zilei. S-a înregistrat doar o creştere de la 4,2680 lei/euro în deschidere la 4,2760 lei/euro în cursul dimineţii. Până acum, acest maxim al zilei nu a fost depăşit. Înainte de ora 12, valoarea euro s-a dus în jos, apropiindu-se de 4,2650 lei, iar după ora prânzului a căzut sub această valoare.

Ieri, BNR anunţase un curs de referinţă de 4,2809 lei/euro.

UPDATE

La 12:10 se înregistra valoarea de 4,2635 lei/euro, trendul fiind în continuare de coborâre.

UPDATE 2

La ora 12:33, valoarea euro pe piaţa valutară interbancară ajunsese la 4,2595 lei. Trendul de scădere a fost mult mai temperat, înregistrându-se deja uşoare creşteri. După nici 10 minute de la această valoare minimă a zilei, euro a revenit peste 4,26 lei, înregistrându-se fluctuaţii în jurul valorii de 4,2610 lei.

UPDATE 3

Banca centrală a comunicat cursul de 4,2648 lei/euro. Această valoare reflectă evoluţiile de astăzi de pe piaţa interbancară. La ora 13, în piaţă tranzacţiile continuau în intervalul 4,2620-4,2630 lei/euro, sub valoarea oficială.

UPDATE 4

Un dealer ne-a declarat că avansul de astăzi a leului este o reacţie întârziată la aprecierea generală pe care au avut-o monedele din regiune săptămâna trecută. Acum câteva zile, în timp ce zlotul polonez şi forintul maghiar câştigau teren, leul stagna. Acum, monedele din regiune au marcat mici creşteri, în timp ce leul a avut un avans considerabil.

Deşi în această perioadă este aşteptată o intervenţie a bancii naţionale, dealerii cred că scăderea de astăzi nu a fost generată de BNR, o cauză fiind apropierea plăţilor dărilor către stat de către companii. Astfel, clienţii băncilor vând euro şi cumpără lei, cu care să efectueze plăţile.