Câteva mii de persoane, conform unor surse din Jandarmerie citate de Agerpres, protestează duminică seară în Piaţa Victoriei din Capitală faţă proiectul de modificare a Legilor Justiţiei. 

Protestatarii continuă să sosească, sunt de toate vârstele, poartă steaguri tricolore, au vuvuzele şi tobe, dar şi pancarte pe care se pot citi sloganuri precum: „Jos PSD, ciuma roşie”, „Vrem justiţie independentă”, „Ce aşteptaţi, o nouă dictatură?”, „Democraţia este sub asediu”, „Alegeri anticipate”. Protestatarii strigă: „Justiţie, nu corupţie!”, „PSD, ciuma roşie!”, „Liviu Dragnea nu uita, România nu e a ta!”. 

În piaţă sunt prezente forţe de ordine. 

Brigada Rutieră a Capitalei anunţă că circulaţia a fost deviată pe bd. Aviatorilor de la Monumentul Eroilor Aerului şi pe bf. Kiseleff de la str. Arhitect Ion Mincu. 

La ora 19.00, o parte dintre protestatarii din Piaţa Victoriei au început să se deplaseze în marş pe bulevardul Lascăr Catargiu spre Piaţa Romană şi se îndreaptă apoi spre Palatul Parlamentului, circulaţia rutieră fiind oprită.

Protestele faţă de proiectele de modificare a Legilor Justiţiei au fost anunţate pe rețelele de socializare. În Bucureşti, oamenii au fost chemaţi să se adune la ora 18,00 în Piaţa Victoriei, urmând ca în jurul orei 19,00 să plece în marş spre Parlament. Conform Agerpres, manifestaţii asemănătoare sunt anunţate în alte oraşe din ţară, precum şi în Paris, Berlin, Roma, Zurich.

PNL, USR şi Platforma România 100, lansată de fostul premier Dacian Cioloş, au anunţat că se vor alătura protestelor.

* Aproximativ 3.000 de persoane protestează în centrul oraşului Cluj-Napoca cerând demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi scandând împotriva Guvernului PSD. Oamenii agită steaguri tricolore şi pancarte anti-PSD. 

* Peste 2.000 de oameni manifestează în centrul municipiului Sibiu împotriva PSD într-un miting neautorizat, potrivit autorităţilor. Doru Apostol, unul dintre organizatori, cel care a făcut apelul pe o reţea de socializare, a declarat pentru AGERPRES că numărul celor strânşi în Piaţa Mare e posibil să crească până la finalul marşului. Oamenii s-au încolonat şi merg pe principala pietonală din oraş, pe Nicolae Bălcescu, scandând “DNA să vină să vă ia!”, “PSD, ciuma roşie”, “Justiţie, nu corupţie”. La această manifestaţie au putut fi observaţi membri PNL şi USR Sibiu. 

 

* Peste 300 de persoane protestează şi în Ploieşti împotriva modificării Legilor Justiţiei. Manifestanţii s-au strâns în centrul oraşului, în zona Palatului Administrativ, unde au scandat împotriva Guvernului şi a liderilor social-democraţi, iar la un moment dat au plecat în marş către sediile PSD şi ALDE, aflate în apropiere, unde au scandat “PSD, ciuma roşie!” şi “Hoţii, hoţii!”. 

Manifestanţii afişează steaguri şi bannere şi pancarte cu mesaje precum: “România e în doliu/Ne moare viitorul” sau “Protestez, #rezist”. La faţa locului se află jandarmi care asigură ordinea şi liniştea publică. 

* La Iaşi, peste 500 de persoane au venit în Piaţa Unirii pentru a protesta împotriva guvernanţilor, numărul manifestanţilor fiind în creştere. 

Manifestanţii scandează “Iaşul nu se lasă, hai ieşiţi din casă!”, “Veniţi cu noi/Vă fură şi pe voi!”, “România-i ţara mea şi vreau să trăiesc în ea”, “Nu se mai poate! Vrem anticipate!”, “Jos guvernul hoţoman, fabricat în Teleorman!”, “Vreau să stau acasă, hoţii nu mă lasă!” . 

Ei au vuvuzele, dar şi pancarte pe care sunt inscripţionate mesaje precum “Scoatem hoţia din România!”, “Justiţia e independentă/La fel/ Separaţia puterilor în stat/NU vă lăsăm să ne furaţi România europeană, ciumaţilor”, “Jos, jos, jos, guvernul ticălos!” “PSD, ciuma roşie!”. 

* Aproximativ 50 de persoane au protestat în tăcere în faţa Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, aceştia arătându-se nemulţumiţi faţă de Legile Justiţiei, faţă de modificările anunţate la Codul fiscal, dar şi faţă de neadoptarea legii pensiilor. 

Protestul a fost anunţat pe reţelele de socializare începând cu ora 16,00, printre participanţi aflându-se profesori, pensionari, părinţi alături de copii mici, oameni de afaceri, dar şi preotul paroh al Bisericiii Evanghelice din Bistriţa, Johann Dieter Krauss. 

Mesajele transmise de bistriţenii care au venit cu pancarte au fost îndreptate în special împotriva corupţiei: “Asta e hoţie, nu democraţie”, “Nu corupţiei”, “Jos labele de pe ţara mea”, “Nu vrem să fim o naţie de hoţi”. 

 

După ce au petrecut trei ore în piaţa din faţa Prefecturii vorbind în grupuri restrânse şi fără a scanda, protestatarii s-au adunat la ora 19,00, la iniţiativa unei femei care s-a declarat mamă a trei copii, şi au cântat împreună imnul “Deşteaptă-te, române!”. 

Protestul nu a fost unul autorizat, dar jandarmii şi poliţiştii aflaţi în zonă nu au intervenit, având în vedere că manifestarea a fost una paşnică. 

* Circa 700 de persoane protestează în Piaţa Victoriei din Timişoara împotriva guvernului, vorbitorii subliniind că nu este un miting pentru imaginea unei persoane, ci pentru ca Guvernul să înţeleagă că puterea în România înseamnă poporul, nu PSD. 

Vuvuzele, lozinci ani-PSD şi împotriva corupţiei se aud în piaţă. 

”Jos nemernicia din România!”, ”Faceţi-vă guvern la Jilava!”, ”Noaptea ca hoţii, ziua mafioţii!” – sunt câteva dintre lozincile scandate de participanţi. 

Continuă să vină timişoreni la locul mitingului. 

* Peste 200 de protestatari, potrivit autorităţilor, s-au adunat de la ora 18,00 pe platoul Prefecturii Constanţa în cadrul unui miting organizat pe o platformă de socializare de către autointitulatul grup Rezistenţa Constanţa, o mişcare civică ce critică iniţiativa de modificare a Legilor Justiţiei în maniera propusă de ministrul de resort. 

Manifestanţii susţin că au organizat protestul local în sprijinul Justiţiei şi pentru a-şi face cunoscut dezacordul faţă de intenţia Parlamentului de modifica Legile Justiţiei. Participanţii la manifestaţie poartă steaguri tricolore şi pancarte inscripţionate: “PSD, ciuma roşie”, “Nu suntem o naţie de hoţi!”, “Ruşine!”, “DNA să vină să vă ia”, “Hoţii, hoţii”. 

Mitingul de protest este autorizat a se desfăşura până la ora 20,00. 

 

* La Braşov, peste 1.000 de oameni au plecat de la Prefectură în faţa sediului PSD, unde scandează ‘PSD, ciuma roşie!’, ‘Hoţii!’, ‘DNA să vină să vă ia!’. 

Citește și: Proteste de amploare anunțate pentru această seară în București și alte orașe