Grupul american Delphi, care are 10.000 de angajaţi în România și a încheiat anul 2015 cu afaceri de 3,5 miliarde de lei a fost nevoit să facă o sesizare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași după ce oficialii uzinei din Iași au descoperit lipsa a nu mai puțin de 448 de injectoare diesel în valoare de peste 20.000 de euro.

Ca urmare a acestei sesizări au fost făcute cerceări care au dus la identificarea a 11 persoane cu vârste cuprinse între 45 și 25 de ani, care au participat la comiterea faptei. Nouă dintre acestea au calitatea de angajați ai societății, ceilalți doi fiind foști angajați.

Conform prim-prcurorului Claudia-Monica Palaghina, „există în cauză probe și indicii din care rezultă presupunerea rezonabilă că aceștia, după o înțelegere prealabilă, au sustras bunurile respective în cursul nopții de 20/21.12.2016. Bunurile au fost depozitate în vederea valorificării la locuința unuia dintre participanți, obținând în schimb în total suma de 15.600 euro, care a fost împărțită între aceștia. În cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale, pentru persoanele identificate, pentru comiterea infracțiunii de furt, în funcție de forma de participație a fiecărui inculpat. A fost înaintată judecătorului de drepturi și libertăți propunere de arestare preventivă pentru doi participanți, considerați ca având rolul principal în comiterea faptelor. Instanța de judecată a dispus măsura controlului judiciar, hotărârea nefiind definitivă. De asemenea, s-a solicitat emiterea mandatelor de percheziție domiciliară, propunerea fiind admisă de instanță”.

Conform Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași au fost efectuate trei percheziții domiciliare în cursul zilei de 08 ianuarie 2016, fiind identificate și ridicate bunuri (piese și componente), estimate la o valoare de aproximativ 100.000 euro, a căror proveniență este considerată incertă, urmând a fi stabilită. De asemenea, a fost ridicată până în prezent de la inculpați în total suma de 21.450 lei, care urmează a fi indisponibilizată.

Grupul Delphi operează în România din 1997 și are uzine la Iași, Sannicolau Mare, Moldova Noua și Ineu.