Statele Uniunii Europene au transmis, prin intermediul unei declaraţii comune, că Iranul trebuie să pună capăt încălcării obligaţiilor cheie din acordul nuclear din 2015, în pofida presiunii din partea Statelor Unite ale Americii.

Uniunea Europeană este „grav preocupată de activităţile continue de îmbogăţire (a uraniului – n.red.) care nu sunt în conformitate cu JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action)”, a precizat blocul comunitar în declaraţia comună, referindu-se la titulatura oficială a acordului nuclear.

Andreas Feicht, un oficial de rang înalt din Ministerul german al Economiei, a prezentat declaraţia UE la reuniunea anuală a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) de la Viena.

Declaraţia urmează anunţului Washingtonului din weekend că a iniţiat unilateral un proces pentru restabilirea aproape tuturor sancţiunilor ONU care fuseseră ridicate anterior ca parte a acordului.

Din 2018, Teheranul şi-a mărit stocul de uraniu dincolo de limitele convenite

UE „face apel cu tărie la Iran să revină fără întârziere la implementarea deplină a JCPOA”, a mai transmis oficialul german în mesajul său video. Totodată, Uniunea Europeană şi-a exprimat regretul profund în privinţa deciziei luate de partea americană asupra sancţiunilor şi s-a angajat să sprijine JCPOA.

Marea Britanie, Franţa şi Germania, statele care au negociat acordul iranian cu SUA, Rusia şi China, resping declanşarea de către Washington a procesului de reinstituire a sancţiunilor, atrăgând atenţia asupra faptului că SUA au părăsit acordul în 2018, scrie Agerpres.

De atunci, Teheranul şi-a mărit stocul de uraniu dincolo de limitele convenite pentru a împiedica ţara să dezvolte arme atomice. Totuşi, principalul oficial iranian din domeniul nuclear, Ali Akbar Salehi, a declarat la reuniune că există „aspecte pozitive reale în acest mediu politic sumbru”.

Salehi a menţionat respingerea de către Consiliul de Securitate al ONU a moţiunii SUA de reinstituire a sancţiunilor împotriva ţării sale şi recenta rezoluţie a Iranului privind un dezacord cu AIEA asupra unei inspecţii la siturile sale nucleare.