Vorbind în urma reuniunii Consiliului de Miniștri care a avut loc în capitala Teheran, Rohani s-a referit la noile sancțiuni anunțate unilateral de SUA împotriva Iranului.

Rohani a arătat că „O declar în calitate de președinte al Iranului. Dacă SUA se comportă agresiv și vor încerca să reinstituie sancțiuni din partea Consiliului de Securitate ONU, vor primi cu siguranță un răspuns dur din partea noastră. SUA declară că decizia /privind sancțiunile/ a fost reimpusă, dar nimeni nu acceptă acest lucru”.

„Cu siguranță, SUA au fost înfrânte astăzi”

Președintele Iranului a declarat că SUA au fost înfrânte în toate demersurile și că au primit un răspuns negativ din partea opiniei publice internaționale și că nici măcar aliații lor tradiționali nu le mai stau alături: „SUA încearcă de doi ani și jumătate să adune o coaliție internațională împotriva Iranului și să reimpună sancțiunile Consiliului de Securitate ONU însă nu au reușit.

De când s-au retras din acordul nuclear, SUA au crezut că vor reuși să își apropie Uniunea Europeană și că Iranul va oferi un pretext pentru reimpunerea sancțiunilor, prin pașii pe care îi face. Au provocat Iranul pentru asta dar nu au reușit”.

„Astăzi este o zi de neuitat pentru istoria diplomatică a țării noastre”, a spus Rohani și a adăugat că „Presiunea maximă a SUA asupra Iranului s-a transformat într-o izolare maximă a SUA. Există o singură cale în fața Iranului și aceea este respectarea dreptului poporului iranian. Cei care vor să se comporte agresiv în fața Iranului vor avea un eșec iar SUA au fost cu siguranță înfrânte astăzi”.

Mulțumiri pentru cei 13 membri ai Consiliului de Securitate ONU

Rohani a declarat că SUA au eșuat în eforturile de a împiedica vânzările de arme către Iran și a mulțumit Rusiei, Chinei, țărilor Uniunii Europene și celor 13 membri ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

Adresându-se celor cinci țări care au rămas în acordul nuclear, Rohani a subliniat că dacă acestea își vor menține angajamentele, și Iranul și le va menține pe ale sale.

„Motivul pentru care au suspendat unele dintre angajamentele pe care ni le-am asumat în acordul nuclear a fost că țările 4+1 nu ne-au dat un răspuns pozitiv în domeniul economic.

Au avut o atitudine pozitivă în domeniile politic și juridic însă din cauza faptului că nu au luat sau nu au putut lua măsuri și în sfera economică, ne-am diminuat și noi angajamentele din acordul nuclear. Dacă ei revin la angajamentele lor, și noi vom reveni la ale noastre”, a spus Rohani.

Precizările SUA, prin vocea lui Mike Pompeo

Administrația SUA a anunțat că a reintrodus sancțiunile ridicate de Consiliul de Securitate ONU în cadrul acordului nuclear cu Iranul.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a susținut că Iranul nu a respectat obligațiile stabilite în acordul nuclear și a arătat: ”Concesiunile făcute au întărit astfel de regimuri de-a lungul istoriei”

Pompeo a menționat că vor aplica toate sancțiunile prevăzute în rezoluțiile 1696, 1737, 1747, 1803, 1835 și 1929 ale Consiliului de Securitate ONU.

SUA susținuseră anterior că Iranul a depășit de 10 ori stocul de uraniu stabilit în acordul nuclear și a acuzat Consiliul de Securitate ONU că „tolerează acest lucru”. Celelalte părți ale acordului nuclear au ales însă să calea negocierilor.