La începutul acestei săptămâni, șeful armatei SUA, generalul James McConville, declara pentru The Korea Herald că are îndoieli cu privire la fezabilitatea continuării exercițiilor comune pe scară largă între forțele celor două state într-o lume post-pandemică: „Credem că aceste exerciții sunt foarte, foarte importante. Dar COVID-19 a adus nesiguranță. Iar asta face ca aceste exerciții să fie un pic mai dificile”, afirma generalul american.

Washingtonul și Seulul organizează, de obicei, două exerciții militare majore combinate în fiecare an, primul în martie și al doilea în jurul lunii august. Coronavirusul izbucnit în primăvară le-a pus în stand-by pe ambele. Dar ce rol joacă aceste exerciții și ce înseamnă amânarea lor, sine die, pentru securitatea sud-coreeană și echilibrul puterilor din Peninsula Coreeană?

În primul rând, explică NI, trebuie luat în considerare contextul regional mai larg. Nu doar că Phenianul nu are nicio intenție de a încetini ritmul rapid al testelor balistice și nucleare, ba chiar arsenalul de rachete nord-coreean a devenit ce în ce mai mare și mai bun. Între timp, Marina Armatei de Eliberare Populară a Chinei continuă să organizeze exerciții militare la scară largă în apropierea apelor sud-coreene. Într-un moment în care nord-coreenii își expun mândri capacitățile militare, relaxarea exercițiilor comune poate slăbi poziția de securitate a Coreei de Sud.

Oprirea temporară a exercițiilor comune nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pe termen lung, dar această pauză vine în urma unei dezbateri pe tema partajării costurilor, care evidențiază ambiguitățile angajamentului de securitate al SUA față de Coreea de Sud.

Din 2017, administrația Trump a încercat să renegocieze condițiile financiare pe baza cărora staționează trupele americane în Coreea de Sud. Chiar recent, Casa Albă și-a exprimat interesul pentru reducerea prezenței sale militare în Peninsula Coreeană. Pentru a complica și mai mult lucrurile, Controlul Operațional în timpul războiului (OPCON) al forțelor armate ale Coreei de Sud se află în prezent sub custodia comună Seul-Washington.

Este din ce în ce mai clar că relația de securitate SUA-Coreea de Sud se află într-o stare de flux geopolitic care depășește cu mult provocările logistice imediate puse de pandemie. Dar turbulențele fără precedent cu care se confruntă Washingtonul și Seulul ar putea oferi un impuls pentru o resetare diplomatică atât de necesară, care ar conferi un anumit conform ambelor părți. Transferul OPCON e doar o parte a efortului sud-coreenilor de a menține alianța de securitate cu SUA de după război, în timp ce se desprinde militar de Washington. Și astfel, afirmându-se încet, dar sigur, ca o putere militară regională cu capacitatea de a modela rezultatele din Peninsula Coreeană și Asia de Est.