Aleksandar Vucic, preşedintele Serbiei susține că Ungaria și Serbia sunt mult mai puternice împreună decât separat. Totodată, oficialul sârb a subliniat faptul că tot ceea ce serbii și ungurii construiesc împreună confirmă acest lucru.

Declarațiile vin în contextul în care liderul sârb alături de premierul Viktor Orban, au pus piatra de temelie a reabilitării liniei de cale ferată Subotica-Szeged. În acelai timp, în cadrul discursul său, preşedintele sârb i-a mulţumit lui Viktor Orbán pentru curajul şi viziunea de a crea o bază complet nouă a relaţiilor ungaro-sârbe.

Totodată, președintele Serbiei a mai adăugat că este pentru prima oară în ultimii ani când relațiile dintre cele două țări sunt atât de bune. În ceea ce privește politica lui Viktor Orban, Vucic susține că cine nu riscă ”nu câștigă”.

“O Serbie puternică înseamnă o Ungarie puternică, iar o Ungarie puternică înseamnă o Serbie puternică, iar acest lucru este în interesul tuturor”, subliniat politicianul.

În același timp, preşedintele sârb a mai subliniat faptul că, membrii Guvernului Ungariei au susţinut Serbia într-un mod mult mai curajos şi mai hotărât, decât reprezentanţii multor alte naţiuni. “Pentru toate acestea şi pentru relaţiile bune, mulţumiri îi datorăm lui Viktor Orbán”, a spus Aleksandar Vucic.

Ungaria, un adevărat model pentru Serbia 

Acesta a mai adăugat că pentru Serbia, Ungaria este una devărat model în ceea ce priveşte disputele internaţionale referitoare la reţeaua de gaze.

De menționat este faptul că secţiunea sârbă a căii ferate dintre Subotica şi Szeged are o lungime de 27 de kilometri. Este de aşteptat ca aceasta să fie finalizată până în luna noiembrie a anului viitor. Totodată, urmează să fie reabilitate şi staţiile de cale ferată din Palić, Hajdukovo, Backi Vinogradi şi Horgos, respectiv urmează să fie construite şi pasarele, respectiv treceri subterane, a explicat şeful de stat sârb.

Președintele Serbiei a mai adăugat că toată această decizie va avea un impact semnificativ asupra relațiilor economice și nu numai. Mai exact, Serbia va avea o legătură feroviară directă cu Europa de Vest, în contextul în care, din Budapesta există conexiuni către orice oraş european important.

“Între cele două popoare, această cale ferată întăreşte relaţiile economice, culturale şi interpersonale”, a subliniat
Vucic.

De menționat este faptul că, la finalul întâlnirii, Viktor Orbán şi Aleksandar Vucic au conectat simbolic prima pereche de şine, acesta reprezentând, de fapt, momentul zero al reabilitării liniei de cale ferată veche de 150 de ani.