Reprezentantul permanent al Ungariei în Consiliul UE a semnalat că ar putea să nu voteze bugetul UE, din cauza introducerii mecanismului privind condiţionarea accesului la fonduri europene de respectarea normelor statului de drept.

Acest lucru este echivalent cu blocarea bugetului multianual al UE, inclusiv a fondurilor europene excepționale destinate sprijinirii financiare a economiilor din Uniune pentru a se recupera după criza fără precedent cauzată de noul coronavirus.

”Uniunea Europeană funcţionează la fel ca fosta URSS”

Gergely Gulyás, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a confirmat iniţiativa. „Proiectul privind Mecanismul statului de drept este inacceptabil şi, dacă va fi menţinut, vom bloca bugetul UE”, a declarat Gergely Gulyás, potrivit site-ului Portfolio.hu.

La rândul său, premierul ungar Viktor Orban a făcut valuri declarând că Ungaria nu poate accepta o legătură între accesul la fondurile europene şi respectarea criteriilor privind statul de drept pentru că aceasta ar însemna că Uniunea Europeană funcţionează la fel ca fosta Uniune Sovietică.

El a adăugat că respectivele criterii ar însemna un ”şantaj pe o bază ideologică fără criterii obiective”.

”Nu este ceea ce am dorit … nu am creat Uniunea Europeană pentru a avea o a doua Uniune Sovietică”, a adăugat prim-ministrul Ungariei.

Polonia susține Ungaria

Și premierul polonez Mateusz Morawiecki, principalul aliat al lui Orban în acest dosar, a trimis o scrisoare instituţiilor UE în care ameninţă să respingă bugetul multianual al UE (2021-2027) dacă accesul la fondurile europene este condiţionat de respectarea statului de drept.

La 5 noiembrie, Parlamentul European şi Consiliul UE au ajuns la un acord privind un ”regim general de condiţionalitate” prin care fondurile din bugetul multianual al UE şi cele din planul de redresare ”Next Generation” vor putea fi suspendate în cazul unui stat membru atunci când Comisia Europeană consideră că acesta nu respectă independenţa justiţiei sau libertatea presei şi decizia este validată prin majoritate calificată în Consiliul UE.

Acest acord între PE şi preşedinţia germană a Consiliului UE mai trebuie aprobat oficial de plenul PE şi de Consiliu.

Instituirea unui astfel de mecanism este una dintre condiţiile asupra cărora insistă PE pentru a aproba bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, a cărui întârziere afectează şi planul de relansare post-COVID în valoare de 750 de miliarde de euro.

Eurodeputaţii cer de asemenea garanţii pentru crearea de noi surse de venit pentru bugetul european, cum ar fi noi taxe de mediu şi asupra sectorului digital, şi consideră insuficientă suma de 1.074,3 miliarde de euro convenită în urma negocierilor între liderii europeni pentru viitorul buget multianual.