Ungurii se arată neîndurători cu politicienii și persoanele din viața publică ce fac propagandă anti-vaccinare, se arată într-un sondaj de opinie.

Două treimi din cetățenii Ungariei susțin că ar fi justificat dacă Legislativul ar putea să tragă la răspundere pe lângă persoanele care răspândesc știri false și pe politicienii și actorii publici care desfășoară o activitate anti-vaccinare, zădărnicind astfel lupta împotriva răspândirii epidemiei cu noul coronavirus, rezultă din sondajul de opinie reprezentativ efectuat recent de Fundația Századvég.

Ungurii nu aprobă factorii politici ce pledează anti-vaccinare

Fundația  a examinat atitudinea cetățenilor ungari față de vaccinuri, dezacordul față de vaccin și zădărnicirea combaterii eficiente a epidemiei cu noul coronavirus.

În Ungaria continuă vaccinarea populației, după vaccinarea cadrelor medicale, a persoanelor internate în căminele de bătrâni, respectiv a angajaților acestora, și vor urma cei cu vârsta de peste 89 de ani.

Este un motiv de îngrijorare că unele partide politice și factori politici se manifestă împotriva vaccinării, se arată în analiza făcută pentru efectuarea acestui sondaj de Fundația Századvég.

Coaliția Democratică (DK) condusă de Ferenc Gyurcsány a lansat o petiție împotriva folosirii vaccinului chinezesc. Președintele formațiunii Momentum, András Fekete-Győr, a spus mai întâi în legătură cu vaccinul rusesc, iar mai apoi despre vaccinul chinezesc, că primii care se vaccinează cu aceste substanțe să fie membri ai Guvernului.

Referitor la aceste vaccinuri, un comunicat critic a dat publicității și Jobbik, arată MAGYAR NEMZET.

”Fără vaccin nu se poate stopa epidemia”

Potrivit sondajului, peste trei sferturi din intervievați, respectiv 77%, cred că fără vaccin nu se poate stopa epidemia, deoarece se va întoarce în noi și noi valuri, în timp ce 20% susțin că epidemia poate fi stopată și fără vaccin.

Se poate spune că cetățenii ungari au încredere în opiniile autorităților din țară în ceea ce privește utilitatea vaccinurilor.

Din sondajul realizat de Fundația Századvég a rezultat că 81% din intervievați consideră că nu este importantă proveniența vaccinului, dacă el e rusesc sau chinezesc, ci dacă acesta a fost sau nu supus testelor, respectiv dacă a fost aprobat de autoritățile ungare.

Încredere în Institutul Național de Farmacie și Sănătate Alimentară de la Budapesta

Procentul celor care susțin că proveniența vaccinului este importantă ajunge la 16%. Sondajul mai subliniază că Institutului Național de Farmacie și Sănătate Alimentară (OGYEI) garantează de peste 70 de ani siguranța medicamentelor din Ungaria, iar practicile ungare sunt recunoscute la nivel mondial.

Sondajul se referă și la politicienii care sunt împotriva vaccinării. Astfel se poate constata că două treimi din cetățenii ungari, respectiv 66%, consideră că ar fi justificat dacă Legislativul ar putea trage la răspundere, pe lângă persoanele care răspândesc știri false despre vaccin, și pe politicieni și pe persoanele din viața publică ce fac propagandă anti-vaccinare, zădărnicind astfel lupta împotriva epidemiei.

În schimb, pentru 29% din intervievați nu este necesară sancționarea persoanelor din viața publică care sunt împotriva vaccinării, se mai arată în sondajul de opinie.