Într-un interviu acordat la public radio Kossuth, Viktor Orban a spus ce se va întâmpla dacă va câștiga alegerile legislative din data de 3 aprilie. Potrivit acestuia, Guvernul pe care îl conduce are în plan să extindă programul de susţinere a familiilor şi, în funcţie de performanţa economiei, ar putea chiar spori sprijinul financiar, informează MTI.

Totodată, Viktor Orban a mai vorbit și despre obiectivul său personal. El susține că își dorește să îmbunătățească situația financară a familiilor care au copii, în contextul în care “fără copii nu există viitor”.

“Vrem ca această ţară să le rămână moştenire copiilor noştri, nu copiilor unor străini”, a menţionat în context premierul ungar.

Liderul ungrar a mai adăugat că la momentul actual, Ungaria cheltuieşte pentru susţinerea familiilor mai mult decât orice alt stat european, iar scopul este de a crea condiţiile ca familiile să-şi asume responsabilitatea de a avea copii. “Nu vrem să devenim o ţară de imigranţi”, a punctat el.

În timp ce Viktor Orban se concentrează pe populația mai săracă și pe viitorul familiilor, rivalul său, candidatul comun al opoziţiei la postul de premier, Peter Marki-Zay, a apreciat vineri într-o conferinţă de presă online că ungurii trebuie să aleagă la acest scrutin între două viziuni opuse pentru ţară.

”Ungaria lui Viktor Orban”

Potrivit acestuia, una dintre viziuni este “Ungaria lui Viktor Orban”, care a devenit “cea mai săracă şi coruptă ţară din UE, cu cea mai ridicată rată de mortalitate”, “dar există şi o altă Ungarie şi le cerem alegătorilor să susţină platforma pentru o Ungarie prosperă”, a spus reprezentantul opoziţiei.

Totodată, candidatul la alegerile legislative a mai dat asigurări conform cărora alianţa opoziţiei se caracterizează printr-o “unitate naţională completă” şi regrupează “adepţi ai dreptei şi ai stângii, evrei, creştini, atei, romi şi de alte etnii uniţi în dragostea şi dorinţa de a construi o ţară pe calea spre prosperitate, cu valori occidentale”.

Marki-Zay a mai precizat că lista comună a celor şase partide din alianţa de opoziţie include candidaţi şi militanţi pentru drepturi civile şi “evident îi include pe fraţii şi surorile noastre de etnie romă”. În același  timp, şi-a exprimat totodată convingerea că lista opoziţiei va obţine mai multe voturi decât Fidesz la scrutinul din aprilie.

Amintim faptul că declarațiile lui Viktor Orban vin în ciuda faptului că premierul ungar se confrunta cu un front al opoziţiei unite pentru prima dată de când a preluat conducerea guvernului printr-o victorie electorală detaşată, în 2010.

Mai exact, potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută de institutul IDEA, Fidesz conduce în opţiunile de vot ale electoratului, devansând cu două puncte procentuale alianţa partidelor de opoziţie (39% dintre intenţiile de vot faţă de 37%), în timp ce un sondaj realizat în decembrie de acelaşi institut arăta cele două tabere la egalitate, fiecare cu un scor de 38%.