Ungaria, susținere din partea Austriei

Ursula von der Leyen, înlocuită de Viktor Orban? Conform principalului candidat al Partidului Libertății din Austria (FPÖ) la alegerile europarlamentare, Herald Vilimsky, prezența premierului Ungariei, Viktor Orban, este cheia pentru oprirea migrației ilegale.

Potrivit lui, odată ce vor ajunge la guvernare, un ministru al Finanțelor al FPÖ ar putea întrerupe plățile către UE din partea Austriei pentru a exercita presiune în legătură cu sprijinul militar acordat Ucrainei sau achiziționarea de vaccinuri Pfizer de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu un SMS, în valoare de 35 de miliarde de euro. El a respins categoric ideea că FPÖ ar urmări ieșirea Austriei din UE.

Conform opiniei sale, nu va exista un Öxit. FPÖ susține într-adevăr cooperarea europeană, dorind doar să revigoreze schimburile interumane. FPO vrea să îndrepte Uniunea Europeană (UE) spre o structură mai subțire, transferând competențe înapoi către parlamentele statelor, pentru a promova o democrație mai directă.

Herald Vilimsky
SURSA FOTO: Facebook, Herald Vilimsky
Ursula von der Leyen
SURSA FOTO: Facebook, European Commission

„Cred că ar fi bine pentru Europa. El este antiteza întregii instituții UE. Viktor Orbán este garanția că migrația ilegală nu va fi posibilă cu o asemenea intensitate”, a spus politicianul austriac, conform ziarului maghiar „Magyar Hirlap”.

viktor orban
SURSA FOTO: Facebook, Orbán Viktor

Ce se va întâmpla dacă FPO va câștiga alegerile europarlamentare?

Herald Vilimsky a spus că, în cazul în care FPÖ câștigă alegerile pentru Parlamentul European, vor solicita ca viitorul comisar european al Austriei să fie desemnat de către ei. FPO se bazează pe continuarea tradiției, conform căreia cel mai mare partid politic are dreptul de a face o propunere, care este apoi acceptată de ceilalți, așa cum se întâmplă, de exemplu, în alegerea președintelui Parlamentului de la Viena.

Cu un sprijin de 28%, FPÖ este cel mai popular partid din Austria din anul 2022, urmat de Partidul Social-Democrat Austriac (SPÖ) cu 23%, Partidul Popular Austriac (ÖVP), aflat în prezent la guvernare, cu 20%, și apoi de Verzi și NEOS cu câte 10%. Având în vedere aceste date, este probabil ca FPÖ să obțină victoria în următoarele alegeri parlamentare din Austria, având astfel șansa de a numi un cancelar pentru prima dată.