România beneficiază de un sprijin nesperat din Ungaria, în contextul în care Budapesta a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene (UE). János Lázár, ministrul maghiar al Construcțiilor și Transporturilor, a oferit mai multe informații.

România beneficiază de un sprijin nesperat din Ungaria

Potrivit ministrului maghiar, Viktor Orban va vizita Partium la începutul lunii iunie și va participa la campania UDMR. Premierul maghiar a anunțat că obiectivul strategic al acestui mandat este susținerea României pentru aderarea la spațiul Schengen.

János Lázár a spus în cadrul unei conferințe de presă susținute la Oradea alături de senatorul Attila Cseke, președinte al Organizației Județene Bihor a UDMR, că Viktor Orban va demonstra prin acest gest, că nu doar maghiarii din Ținutul Secuiesc sunt cei care pot conta pe cooperare și sprijin, conform VG.

Se analizează posibilitatea unei cooperări economice și a unei cooperări româno-maghiare

Potrivit ministrului maghiar, Ungaria vrea România în spațiul Schengen. Totodată, Ministrul maghiar al Construcțiilor și Transporturilor a declarat că se analizează posibilitatea unei cooperări economice și a unei cooperări româno-maghiare în regiunile Satu Mare și Bihor.

Acest lucru ar putea fi realizat în paralel cu dezvoltarea orașelor Debrețin, județul Hajdú-Bihar și Nyíregyháza, județul Szabolcs-Szatmár-Bereg.

Viktor Orban
Viktor Orban/SURSA FOTO: Facebook/Orban Viktor

Susținerea României este un obiectiv principal

Ungaria dorește ca principalul obiectiv al președinției sale rotative la UE să fie sprijinirea aderării României la spațiul Schengen.

„Obiectivul nostru principal este eliminarea frontierei Schengen dintre Ungaria și România”, a subliniat ministrul ungar al construcțiilor și transporturilor, adăugând că acest lucru este în interesul nostru social, economic și național, în același timp.

Potrivit portalului de limbă maghiară Maszol, ministrul ungar a mai subliniat că există subiecte importante pe ordinea de zi, deoarece din cauza războiului din țara vecină nu este indiferent cine stă în Parlamentul European.

„Există o miză ungară și o miză europeană”, a mai spus János Lázár.

Ministrul maghiar a subliniat că ultimele zile au arătat că nu trebuie să construim politica în lume pe discursuri de ură.

Ministrul a spus și că UDMR are responsabilitatea de a arăta semnul stop partidelor extremiste antimaghiare din țară, potrivit sursei menționate..