Speranțe de aderare completă la spațiul Schengen chiar la sfârșitul anului

Comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean a vorbit, la Bruxelles, în marja evenimentului Connecting Europe Days, despre aderarea deplină a României la spațiul Schengen. Adina Vălean susţine într-un interviu că ambele scenarii sunt posibile: fie să aderăm până la finalul acestui an și cu frontierele terestre, fie să mai așteptăm „foarte multă vreme”.

Întrebată dacă există un calendar pentru aderarea completă la spațiul Schengen, şi cu granițele terestre, Vălean a spus că dacă acesta există „eu nu îl cunosc”.

„Calendarul, dacă există, e cunoscut de cei care sunt şefi de dosar, adică cei de la Afaceri Interne (Ministerul de Interne – n.r.). Eu nu îl cunosc, nu ştiu să existe. Ştiu că există ambiţia de a intra cât mai repede. Am văzut şi eu declaraţii care vorbesc despre un proces ireversibil, despre faptul că există speranță, poate chiar sfârșitul anului”, a declarat comisarul european.

De asemenea, Vălean a punctat că toată situația cu Spațiul Schengen „este atât de subiectivă încât e greu să fii obiectiv”. În opinia sa, poate să fie un moment pe care nu îl cunoaştem încă, dar care va apărea şi va crea o breșă.

Ea nu exclude nici posibilitatea unei opoziții privind aderarea țării noastre și cu spațiul terestru, care să „dureze etern”, astfel încât îi este greu să se pronunțe.

Adina Vălean
SURSA FOTO: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu

România ar putea aștepta încă mulți ani pentru a intra și cu frontierele terestre în Schengen

În ceea ce privește posibilitatea ca România să fie nevoită să mai aștepte încă 13 ani pentru a intra și cu frontierele terestre în spațiul Schengen, Adina Vălean a spus că nu vrea să-i supere pe români, dar există această posibilitate.

De asemenea, comisarul european a subliniat utilitatea aderării complete la spațiul Schengen pentru economia și stabilitatea regională și a evidențiat necesitatea găsirii de soluții politice pentru rezolvarea aspectelor legate de aderarea cu frontierele terestre.

„În teorie, totul este posibil: se poate să intrăm anul acesta, se poate să mai așteptăm foarte multă vreme. Nu știm nici viitorul Schengen care va fi. Economic, ne-ar fi foarte util să avem şi Schengen-ul terestru, asta este clar. Şi nu numai economic, ci şi din punctul de vedere al impactului pe care o frontieră Schengen îl are în regiunea respectivă pentru locuitori. Trebuie insistat în continuare şi găsite soluții politice pentru a rezolva Schengen-ul terestru”, a spus Vălean.

Ea a menționat că România ar trebui să se pregătească prin implementarea unor măsuri care să facă frontierele mai eficiente și mai civilizate. Aceste măsuri includ implementarea unui sistem de coadă electronică, facilitarea parcărilor securizate în apropierea frontierelor și introducerea documentelor electronice pentru verificare.

Vălean a subliniat că aceste măsuri au fost observate în timpul pandemiei, când au fost create coridoare verzi pentru fluxul de transport și pentru a asigura funcționarea fără probleme a frontierelor, chiar și cele din Spațiul Schengen.