Ungurii dau lovitura în România. Se cumpără tot ce e important într-un domeniu cheie. Mai exact, omul de afaceri Dániel Jellinek, aflat în topul celor mai bogați unguri, alături de familia Stryker – moștenitoarea producătorului de echipamente medicale Stryker Corporation din SUA, intenționează să încheie o tranzacție imobiliară în România până la finalul anului viitor. Demersul are loc prin grupul Indotek, pe care îl deține. Această acțiune survine după ce, în 2019, a cumpărat mallul Promenada din Târgu Mureș, printr-o colaborare cu Morgan Stanley. Investitorul are la dispoziție imediată, pentru achiziții, peste 100 de milioane de euro, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Trebuie spus că grupul maghiar Indotek nu este la prima sa achiziție pe piața imobiliară românească, prin preluarea mallului Promenada Târgu Mureș, într-o tranzacție estimată de brokerii de la CBRE la 43 milioane de euro. Proprietatea a fost vândută la pachet cu clădirea de birouri America House din centrul Bucureștiului, pe care a cumpărat-o, cu circa 77 milioane euro, o divizie a băncii de investiții Morgan Stanley, susține sursa citată.

Potrivit lui Krisztián Hornok, Transaction Director în cadrul Indotek Group, compania dispune de o sumă de bani formată din 9 cifre dedicată achizițiilor

Mallul Promenada, deținut de Indotek, are o suprafață comercială de aproximativ 50.000 de metri pătrați și chiriași precum Auchan, Leroy Merlin, Decathlon, H&M, Cinema City, LC Waikiki, New Yorker, Hervis și Media Galaxy.

Anul trecut, Dániel Jellinek a intrat, pentru prima dată, în topul celor mai bogați unguri direct pe poziția a zecea, cu o avere estimată de revista Forbes la circa 300 de milioane de euro. El conduce și este acționarul majoritar al Indotek, care a acumulat unul dintre cele mai mari imperii imobiliare din Ungaria format din 20 de clădiri de birouri, 20 de malluri, hoteluri și numeroase spații de depozitare. Jellinek are ca partener minoritar în Indotek grupul american Bohemian din statul Colorado. Grupul este deținut de familia Stryker, moștenitorii lui Homer Stryker, un chirurg ortoped american, fondator al multinaționalei Stryker Corporation.