Anul trecut, volumul investițiilor imobiliare din România a depășit borna de un miliard de euro, totalizând aproximativ 1,06 miliarde de euro. Volumul atins în 2019 marchează totodată un record al ultimilor cinci ani din punct de vedere al tranzacțiilor de investiții pe piața imobiliară românească.

„2019 a fost anul orașelor regionale pentru tranzacțiile cu clădiri de birouri, Cluj-Napoca atrăgând investiții de aproape 200 milioane de euro, respectiv 20% din totalul volumului tranzacționat la nivelul țării, însă Bucureștiul a rămas lider, cu 64% din totalul tranzacțiilor. Clădirile de birouri au fost principalele produse tranzacționate, reprezentând aproape 75% din totalul tranzacțiilor la nivel național. Apetitul pentru clădirile de birouri din Capitală rămâne în continuare ridicat și sunt multiple oportunități, atât în zonele consacrate, precum CBD (Central Business District) și nordul Bucureștiului, precum și în zonele dinamice, aflate în continuare în plin proces de dezvoltare, precum vestul orașului”, a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România, companie care a consiliat în 2019 vânzarea unui pachet de trei clădiri de birouri din Cluj-Napoca, deținut de grupul de firme Hexagon.

Din ce ţări provin principalii investitori

Din punct de vedere al profilului cumpărătorilor, investitorii israelienii ocupă primul loc prin tranzacția record de la finalul anului 2019, cu 36% din volumul tranzacționat, urmați de investitorii români (26%) și de fondurile sud-africane cu 17%.

„România este o destinație tot mai interesantă pentru noi investitori și cel mai probabil 2020 va aduce, similar cu 2019, noi nume pe piața locală. Sunt mai multe companii care vor să își extindă portofoliul în România, urmărind în special achiziția de clădiri de birouri și spații industriale. Ne așteptăm în continuare la o compresie a yieldurilor, atât pentru birouri (7% în prezent), cât și pentru sectorul industrial (7,75%)”, a adăugat Gijs Klomp.

 

Oraș Proprietate Sector Preț (mil. euro) Cumpărător Vânzător
București și Timișoara NEPI Portofoliu de birouri* Birouri 308*** AFI Europe NEPI Rockastle
Cluj-Napoca The Office Birouri 129 Dedeman NEPI Rockastle
București Portofoliu parcuri de retail Retail 113 MAS Real Estate Prime Kapital
București America House Birouri 77 Morgan Stanley AEW
București Oregon Park III Birouri 60 Lion’s Head Investment Portland Trust
Târgu Mureș Promenada Mall Retail 43 Indotek AEW
București A1 Bucharest Park Industrial 40 CTP Invest Vabeld
 Cluj-Napoca Liberty Technology Park Birouri 35 White Star Fribourg Development
Cluj-Napoca Portfolio Hexagon** Birouri >30 Ideal Project Services Hexagon
București Day Tower Birouri 31 Corporate Finance House Group Day Group

Sursă: CBRE Research, date din piață

*Aviatorilor 8, The Lakeview,  Floreasca 169A și City Business Centre

**Vivido Business Center, Advancity Business Center și Cube Office

***O tranzacție este luată în considerare când a fost închisă sau când a fost semnat binding agreement (pre-contractul de vanzare-cumpărare) si au rămas de aplicat doar condițiile subsecvente pentru inchidere.

CBRE România și-a extins în 2019 echipa locală de management prin recrutarea lui Gijs Klomp ca Head of Investment Properties. Gijs are o experiență de peste 17 ani în domeniul imobiliar și a fost implicat în tranzacții de achiziții cu o valoare cumulată de peste două miliarde de euro în Europa Centrală și de Est.