Viktor Orban se opune aderării Ucrainei în UE

Într-un interviu acordat revistei franceze Le Point, Viktor Orban, liderul Ungariei, a exprimat rezerve serioase cu privire la posibilitatea ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană.

Prim-ministrul de la Budapesta a invocat nivelul ridicat de corupție din țară și impactul pe care aderarea ar putea să-l aibă asupra statelor membre existente.

Una dintre principalele preocupări evidențiate de Viktor Orban a fost corupția din Ucraina. El a descris-o ca fiind una dintre cele mai ridicate din lume.

”Ucraina este cunoscută ca fiind una dintre cele mai corupte țări din lume. Aceasta este o glumă! Nu putem lua decizia de a începe un proces de negociere pentru aderare”, spune el.

O altă temere exprimată de liderul ungar este legată de costurile suplimentare pe care aderarea Ucrainei le-ar implica pentru statele membre ale Uniunii Europene, scrie The Guardian.

De asemenea, Orban a atras atenția asupra impactului negativ pe care agricultura ucraineană l-ar putea avea asupra sistemului european.

”Ucraina este o țară mare, cu un sector agricol important. Dacă lăsați această agricultură să intre în sistemul agricol european, îl va distruge a doua zi. Fără să transformăm sistemul nostru de subvenții agricole, nu-i putem lăsa să intre. Consecințele vor fi teribile”, continuă prim-ministrul ungar.

Dar a dat semne de flexibilitate în alte chestiuni politice. Întrebat dacă este total inflexibil, chiar dacă Comisia Europeană deblochează 10 miliarde de euro pentru Ungaria, premierul a spus:

”Atunci când apare o dilemă, o clasific de obicei în trei categorii: istorică, strategică și tactică. Problema ucraineană este o problemă istorică, o problemă de amploare. Problema financiară este una tactică. Experiența mea de peste patruzeci de ani în politică m-a învățat că nu trebuie să legi niciodată chestiuni tehnice, cum ar fi banii, de provocări istorice. Dacă o faci, riști un haos total. De aceea, nu doresc să ajungem la un acord în chestiunea ucraineană, dar rămân pe deplin pregătit să fac acest lucru în alte chestiuni”.

Europa se străduiește să evite veto-ul maghiar

Summitul liderilor europeni de săptămâna viitoare a fost prezentat ca o reuniune istorică, în cadrul căreia șefii de stat și de guvern din UE:

  • vor da undă verde deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina
  • vor aproba un pachet de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Kiev

Premierul ungar a declarat că va bloca deciziile.

Orban a susținut în ultimele zile că problema aderării Ucrainei nici măcar nu ar trebui să se afle pe ordinea de zi săptămâna viitoare. Acum, liderii europeni se grăbesc să încerce să rezolve problema înainte de summit.

Orban
SURSA FOTO: Facebook, Orbán Viktor

Viktor Orban a luat cina cu Emmanuel Macron

Într-un efort de a-l convinge pe liderul ungar, președintele francez Emmanuel Macron l-a primit joi seara pe Orban la o cină la Paris.

Însă liderul ungar a declarat pentru Le Point că „nu poate renunța la [poziția sa]” privind Ucraina.

„Ideea mea este să încerc să îl conving să îmi asculte argumentele”, a spus Orban. „Mă interesează foarte mult opinia sa cu privire la motivele care împing Franța să acționeze în acest fel.”

Premierul belgian Alexander De Croo a răspuns la interviul lui Orban în timpul prezentării vineri a programului președinției belgiene a Consiliului UE. El a spus că atunci când există „opinii diferite” este mai bine să vorbești „față în față” decât prin:

  • presă
  • prin scrisori deschise.