Așadar, Emmanuel Macron îl primește pe Viktor Orban la Palatul Elysee, în cadrul unui „dineu de lucru”. Acesta vrea să-l convingă pe premierul maghiar să renunțe la blocarea ajutoarelor suplimentare pentru Ucraina. Anunțul a venit înaintea summit-ului Consiliului European.

Emmanuel Macron îl primește pe Viktor Orban la Palatul Elysee

Amintim că anunțul a venit cu o săptămână înainte de un summit important, în care se vor discuta decizii importante pentru viitorul Ucrainei. Evenimentul este programat pentru 14 și 15 decembrie.

Printre subiectele care vor fi discutate se numără „sprijinul european pentru Ucraina” și chestiuni „legate de extinderea și reforma” UE, potrivit informațiilor transmise de președinția franceză.

Anterior, Viktor Orban a subliniat categoric că se va opune pachetului de 50 de miliarde de euro cerut de Comisia Europeană pentru Kiev. Acesta este și împotriva deschiderii negocierilor de aderare a Ucrainei la UE.

„Propunerea Comisiei Europene de deschidere a negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE este nefondată și prost pregătită”, a transmis Viktor Orban pe X.

Cu altă ocazie, acesta a subliniat că UE ar trebui să consacreze resursele pentru a face pace, ci nu pentru a finanța războiul. Postarea poate fi vizualizată aici.

Orban poate bloca ajutorul destinat Ucrainei

Amintim că deciziile Consiliului European necesită unanimitatea celor 27 de membri ai Uniunii. În caz contrat, nu pot fi validate. Astfel, nu ar rezista unui veto din partea Budapestei. Din acest motiv, președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a deplasat la Budapesta pentru a încerca să-l facă pe Orban să se răzgândească. Acest lucru s-a întâmplat la sfârșitul lunii noiembrie.

Totuși, Viktor Orban i-a cerut lui Michel să elimine de pe agenda summitului de săptămâna viitoare sprijinul bugetar pentru Kiev, într-o scrisoare datată luni, 4 decembrie. Acest a cerut și eliminarea deschiderii procedurilor de aderare la UE.

Viktor Orban este în favoarea unui „acord de parteneriat strategic cu Ucraina” decât a unei aderări. Totodată, acesta crea și crearea unui fond de ajutor la care să contribuie statele membre. Astfel, fiecare țară membră va plăti „suma pe care o dorește”, fără a fi obligată.