Ungurii fac orice pentru a depăși criza sanitară și cea economică. În plină pandemie de coronavirus, premierul Viktor Orban a anunțat marea lovitură. Nimeni nu se aștepta la așa ceva.

Ungurii chiar vor să dea marea lovitură

Este vorba despre un plan revoluționar. Ungurii ar putea să îi ia fața din nou României. Concret, ungurii vor să stimuleze redresarea economiei afectată de pandemia de coronavirus prin majorarea investiţiilor şi reduceri fiscale, a afirmat vineri premierul Viktor Orban într-un interviu acordat Reuters la Bruxelles.

Autorităţile de la Budapesta se confruntă cu o creştere a cazurilor de COVID-19, iar economia ar urma să se contracteze cu 6% anul acesta.

Perspectivele reduse de redresare ale economiei ar putea reprezenta o ameninţare pentru Viktor Orban – numit odată „dictator” de un fost preşedinte al Comisiei Europene – deoarece se pregăteşte să se confrunte cu alegeri parlamentare în prima jumătate a lui 2022.

„Investiţii, investiţii, investiţii. Reduceri fiscale şi investiţii”, a răspuns Orban când a fost întrebat cum va încerca să îmbunătăţească economia. „Ne concentrăm pe investiţii deoarece dacă avem investiţii avem locuri de muncă”. Aceasta, a explicat premierul maghiar, va fi suficient pentru a readuce economia pe creştere, chiar fără procentul Ungariei din noul fond de redresare al UE.

Întrebat dacă Guvernul de la Budapesta va extinde schema de sprijinire a locurilor de muncă, care a expirat luna trecută, Orban a răspuns: „dacă va exista un motiv să facem asta, o vom face, dar până acum ne concentrăm mai mult pe investiţii”.

PIB-ul Ungariei a înregistrat un declin anual de 13,6% în trimestrul doi din 2020, cel mai sever recul din flancul estic al UE, iar redresarea ar urma să fie mai lentă decât se estima anterior.

În privinţa monedei naţionale, care s-a depreciat săptămâna aceasta la cel mai redus nivel faţă de euro din ultimele cinci luni, determinând joi Banca Centrală să majoreze surprinzător rata dobânzii, premierul ungar a explicat că rata de schimb este treaba Băncii Centrale.

„Banca Naţională este independentă şi am încredere în această instituţie, deci pur şi simplu nu e treaba mea. Este politica Băncii Naţionale. În funcţie de evoluţia forintului, trebuie să ajustăm politica economică”, a declarat Orban, conform Agerpres.