Kelemen Hunor susține ferm că sunt un milion de etnici maghiari în România

Kelemen Hunor, liderul formațiunii „Uniunea Democrată Maghiară din România” (UDMR), a oferit o primă reacție presei maghiare după ce au fost publicate datele preliminare privind recensământul din România. Potrivit spuselor sale, în Transilvania trăiesc peste un milion de etnici maghiari, însă datele oferite de către Institutul Național de Statistică (INS) arată că numărul etnicilor maghiari a scăzut cu 250 de mii în ultimii zece ani.

În ciuda acestui fapt, Kelemen Hunor susține ferm că populaţia maghiară din România depăşeşte cifra de un milion de persoane, în condiţiile în care aproape 2,5 milioane de cetăţeni nu şi-au declarat naţionalitatea la ultimul recensământ, iar printre aceştia proporţia maghiarilor este sunt cu siguranţă la fel ca în cazul celor care şi-au declarat naţionalitatea, deci nu se poate vorbi de o scădere de 250.000 de locuitori.

Potrivit portalului de ştiri transilvănean MASZOL, despre rezultatele recensământului din România, ale cărui date preliminare au fost publicate vineri, 30 decembrie 2022, de către INS, potrivit cărora 1.002.200 de persoane s-au declarat maghiari, ceea ce înseamnă că minoritatea maghiară din țara noastră reprezintă doar 6% din populaţia care a răspuns la această întrebare. La ultimul recensământ din 2011, 1.227.623 de persoane au recunoscut că sunt de etnie maghiară.

Minoritatea maghiară din România vrea să trăiască în Transilvania

Liderul UDMR-ului a spus, totodată, că ar trebui să examinăm piramida vârstelor populaţiei pentru că este clar că întreaga populaţie îmbătrâneşte, iar acest lucru este evident valabil şi pentru comunitatea maghiară din România.

„Suntem peste un milion de oameni și nu se pune problema unei scăderi de 250.000 de persoane, pentru că sunt aproape 2,5 milioane de cetățeni care nu și-au declarat naționalitatea, iar printre ei sunt cu siguranță tot atâția maghiari câți sunt cei care și-au declarat naționalitatea, deci în acest sens se aplică și aici legea numerelor mari.

Cred că am depășit cu mult milionul. Nu există motive de sărbătoare, dar nici de panică.

Această comunitate vrea să trăiască în Transilvania, îşi vede viitorul aici, este o comunitate puternică şi este capabilă să se menţină. Trebuie să i se ofere condiţiile necesare pentru a se menţine, inclusiv cadrul instituţional pentru păstrarea identităţii.

Nu cred că, pe baza datelor preliminare, ar trebui să fim pesimişti şi nici că am avea motive pentru a sărbători, cred că ar trebui să privim situaţia noastră în mod realist şi să construim pe această bază un viitor pentru cei peste un milion de oameni care trăiesc în Transilvania”, a declarat, vineri, Kelemen Hunor.