Ungaria nu mai are emoţii legate de această iarnă! Totul a fost deja asigurat, transmite o importantă autoritate din ţara vecină.

Ungaria are toate stocurile necesare de gaze naturale pentru iarna aceasta

Autoritatea Maghiară de Reglementare a Energiei (MEKH) a anunţat, în urmă cu două zile, că aprovizionarea ţării cu gaze naturale pentru această iarnă este deja asigurată, iar cele cinci miliarde de metri cub de gaze care au fost stocate până la 30 septembrie vor acoperi, cu siguranţă, nevoile interne, transmite agenţia MTI.

În fiecare an este verificată disponibilitatea resurselor de gaze naturale pentru aprovizionarea utilizatorilor casnici, pregătirea pentru iarnă a centralelor termice şi disponibilitatea stocurilor de combustibil necesare, fiind determinat, astfel, necesarul de gaze naturale care trebuie stocat, pe baza consumului maxim de iarnă al ultimelor 120 de luni, în zona furnizorului pentru care se face calculul, a mai transmit Autoritatea.

În acest an, perioada de stocare a gazelor a fost finalizată pe data de 30 septembrie, cu un stoc de 5,28 de miliarde de metri cub de rezerve de gaz, adică un nivel de umplere de peste 83%. Acest volum include şi stocurile comerciale, şi cele de siguranţă (1,45 de miliarde de metri cub).

Stocul de siguranţă disponibil în plus faţă de cel comercial asigură aprovizionarea continuă a populaţiei în circumstanţe extreme – în special în cazul unei crize de aprovizionare cu gaze naturale, se mai arată în comunicatul MEKH.

Anunţ făcut săptămâna trecută: preţul gazelor naturale pentru populaţie nu va creşte în Ungaria

Săptămâna trecută, Attila Steiner, secretar de stat pentru Politică Energetică şi Climatică, aflat la Bruxelles, spunea că preţul gazelor naturale pentru populaţie nu va creşte în Ungaria. Aprovizionarea cu gaze este sigură, iar cheltuielile pentru utilităţi au scăzut, astfel că nu va fi nevoie de o astfel de majorare.

Siguranţa aprovizionării cu gaze naturale a Ungariei este asigurată de nivelul de umplere al rezervoarelor de gaze, precum şi de acordul privind achiziţia de gaze pe termen lung, încheiat recent cu grupul rus Gazprom, pentru o perioadă de 15 ani, a adăugat oficialul ungar.

Rezervoarele sunt pline în proporţie de 86%, ceea ce este cu mult peste media din Uniunea Europeană. Ungaria are 4 miliarde de metri cubi de gaze stocate pentru cerinţele pieţei şi alte 1,45 miliarde de metri cubi ca rezerve strategice, a mai precizat Attila Steiner, vinerea trecută, potrivit Hungary Today.