Toamna începem pregătirile pentru iarnă. Punem varză la murat, facem zacuscă, tocană, bulion, dar parcă lipsește ceva… Ceva dulce, ce se întinde perfect pe clătite… Ce să fie oare? Dulceața, firește! Dulce și aromată, mai ales dacă e făcută în casă! Însă cum ne-am putea potoli pofta de dulce dacă nu prea le avem cu bucătăria…?

Această rețetă de gem de PRUNE poate fi realizată chiar și de cei mai neîndemânatici în ale gătitului. Rețeta e simplă, iar gustul e garantat delicios!

Cum se face dulceața de prune?

Pentru prepararea acestei rețete nu este nevoie să ne golim buzunarele! Lista ingredientelor e mică și accesibilă. Avem nevoie doar de următoarele:

– două (2) kg de prune;

– 800g de zahăr;

– zahăr vanilat sau esenţă de vanilie (opţional);

MOD DE PREPARARE

După ce am cumpărat ingredientele necesare, trebuie doar să urmăm câțiva pași simpli. Întâi de toate, trebuie să spălăm fructele. Apoi le curăţăm de codiţe și le scoatem sâmburi. Puteți să vă rugați copiii să vă ajute la această sarcină, cei mici se vor mișca repede și le va face plăcere să vă fie de folos.

După ce ați terminat, puneți toate prunele într-o cratiță cu fund gros și presărați zahărul alb împreună cu zahărul vanilat ori esenţa de vanilie. Apoi, băgați cratița în frigider pentru 2/3 ore.

După ce au stat la rece, se pun la fiert. La început, focul trebuie să fie mare, puteți, mai apoi, să reglați flacăra pe potrivit. Se amestecă toată compoziția folosind o lingură de lemn ca să nu se prindă de fundul cratiţei.

Gemul de prune trebuie lăsat la fiert până când se leagă. Dacă ești la început și nu-ți poți da seama când s-a legat, iată o metodă simplă! Ai nevoie de o farmurie și de puțin gem, dacă acesta se desface ușor în bucățele mici, înseamnă că nu este fiert suficient!

Când gemul s-a fiert, trebuie pus fierbinte în borcane curate și sterilizate. Ele trebuie închise ermetic şi lăsate cinci minute cu capul în jos. După ce am făcut toate acestea, putem lăsa borcanele la răcit. La final, puteți pune borcanele în cămară sau, dacă nu mai aveți răbdare, puteți deja pregăti clătitele, noi vă urăm poftă bună!