Legea anti-LGBT din Ungaria pune ţara vecină într-o situaţie fără precedent: se vorbeşte chiar de excluderea din Uniunea Europeană!

Premierul Olandei: Ungaria nu mai are ce căuta în UE!

Declaraţia îi aparţine premierului Olandei, Mark Rutte, care a făcut referire, joi, la legea adoptată de Parlamentul ungar şi care interzice referirile la homosexualitate în şcoli, spunând că, din cauza discriminării persoanelor LGBT, Ungaria „nu mai are ce să caute în Uniunea Europeană”.

Mark Rutte a sosit, joi, la summit-ul Consiliului European de la Bruxelles şi a transmis clar că intenţionează să facă Ungaria „să cedeze” pe această temă, scrie AFP.

„În opinia mea, (…) ei nu mai au ce să caute în UE, dar nu doar eu decid”, a declarat Mark Rutte.

Ungaria nu este însă în niciun pericol iminent, pentru că, la nivelul Uniunii Europene, nu există vreo procedură pentru excluderea unei ţări din blocul comunitar.

Ursula von der Leyen: Legea este o „ruşine”

Cu o zi în urmă, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spunea despre această lege că este o „ruşine” şi contravine „valorilor fundamentale ale UE”.

„Această lege face în mod evident discriminare între oameni pe baza orientării lor sexuale. (…) Vom folosi toate puterile Comisiei pentru a garanta respectarea drepturilor tuturor cetăţenilor UE”, a declarat von der Leyen.

17 lideri europeni, printre care şi Mark Rutte, au semnat o scrisoare comună în care insistă pentru necesitatea respectării valorilor europene. Scrisoarea este adresată şefilor instituţiilor europene şi secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care este şi el prezent la summit-ul de la Bruxelles.

Cum se apără premierul Viktor Orban?

În plus, o scrisoare a fost trimisă şi la Budapesta de către Comisia Europeană, care-şi exprimă îngrijorarea faţă de această lege.

Premierul Viktor Orban a respins însă toate criticile europenilor, insistând că legea adoptată de Parlament nu afectează drepturile persoanelor LGBT.

„Legea nu priveşte homosexualii, ea priveşte modul în care părinţii doresc să facă educaţia sexuală a copiilor lor”, a spus prim-ministrul Ungariei.

Ce prevede legea adoptată în Ungaria?

Săptămâna trecută, Parlamentul de la Budapesta a adoptat o lege controversată, care interzice punerea la dispoziţia minorilor de cărţi ori filme în care se face referire la altfel de orientări sexuale decât heterosexualitatea, precum şi portretizarea comunităţii LGBT ca fiind o parte normală a societăţii.

„Pornografia şi conţinuturile ce reprezintă sexualitatea sau promovează devierea de la identitatea de gen, schimbarea de sex şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor cu vârste sub 18 ani”, se arată în actul normativ respectiv.