Ungaria vaccinează împotriva Covid-19 și cetățenii străini din țările vecine! Românii din zonele de graniță cu Ungaria pot beneficia de inițiativa guvernului ungar.

Trebuie amintit faptul că Ungaria este singura ţară din UE care foloseşte vaccinuri anti-COVID-19 din Rusia şi China – vaccinurile Sputnik V şi Sinopharm.

Ungaria vaccinează împotriva Covid-19 și cetățenii străini. Cine sunt cei vizați

Ungaria se va oferi din iulie să-i vaccineze împotriva noului coronavirus pe cetăţenii străini care locuiesc în zonele de graniţă, a anunţat guvernul ungar citat miercuri de MTI.

Cetăţenii altor ţări care locuiesc în zone de lângă frontierele Ungariei cu Ucraina, România, Serbia, Croaţia, Slovenia, Austria şi Slovacia vor putea fi vaccinaţi anti-COVID-19 la anumite centre de vaccinare din Ungaria, se arată în comunicatul postat marţi seara pe site-ul guvernului.

Înregistrarea la vaccinare se va face pe loc, iar persoanele care urmează să fie vaccinate nu vor putea alege serul care le va fi injectat, ci îl vor primi pe cel disponibil, se precizează în comunicat.

Oferirea vaccinului cetăţenilor străini cu vârsta de cel puţin 18 ani va contribui la protecţia antipandemică a cetăţenilor Ungariei şi a maghiarilor care trăiesc în regiuni de graniţă în afara Ungariei, subliniază comunicatul.

Detaliile privind această măsură urmează să fie publicate lunea viitoare, într-un decret.

Campania de vaccinare merge strună

Trebuie precizat că autorităţile sanitare din Ungaria au deschis în luna mai 2021 și registrul cererilor de vaccinare anti-COVID-19 pentru cei circa 110.000 de cetăţeni străini rezidenţi sau care lucrează în această ţară,

Directorul programului naţional de vaccinare ungar, Istvan Gyorgy, a asigurat că nu se va face nicio distincţie pe criteriul ţării de origine a străinilor care vor fi vaccinaţi.

Ungaria este singura ţară din UE care foloseşte vaccinuri anti-COVID-19 din Rusia şi China – vaccinurile Sputnik V şi Sinopharm -, ceea ce i-a permis să ia un avans important în faţa celorlalte state ale blocului comunitar în acţiunea de imunizare a populaţiei.

Guvernul de la Budapesta a stabilit un program de relaxare a restricţiilor antiepidemice în funcţie de numărul vaccinărilor, iar persoanele vaccinate care deţin certificatul de vaccinare pot asista la evenimente culturale şi sportive şi au acces liber în restaurante.

Aproximativ jumătate din populația țării a fost deja vaccinată cu o doză, iar în jur de o treime a fost imunizată și cu rapelul.

Sursa: mediastandard.ro.