”Trebuie garantat că Uniunea Europeană va fi printre câștigătorii noii ere care începe acum în economia și politica mondială, ceea ce necesită, mai presus de toate, ca Uniunea să fie alcătuită de state membre puternice”, a subliniat ministrul ungar de Externe în alocuțiunea susținută la Forumul global de securitate Globsec, care a avut loc miercuri, la Bratislava, relatează agenţia ungară MTI.

Péter Szijjártó: Trebuie garantat că Uniunea Europeană va fi printre câștigătorii dimensiunii politice și economice

La o masă rotundă a miniștrilor de externe ai țărilor Grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia – V4), Péter Szijjártó a arătat că raporturile de forță de pe scena internațională s-au schimbat mult în ultima perioadă și se poate observa că noua ordine mondială în devenire începe cu o competiție foarte dură care va determina viitorul.

Ministrul de Externe a precizat: Trebuie garantat că Uniunea Europeană va fi printre câștigătorii dimensiunii politice și economice, însă pentru consolidarea comunității europene este important să se consolideze ele însele statele membre. ”Nu am crezut niciodată în conceptul Statelor Unite ale Europei, am crezut în totdeauna într-o Europă Unită puternică, bazată pe state membre puternice”, a afirmat oficialul ungar.

Referitor la epidemia cu noul coronavirus, Péter Szijjártó a menționat că pe parcursul gestionării crizei UE a luat unele decizii foarte bune și unele foarte rele. Ca decizii bune, a amintit de faptul că Comisia Europeană a creat posibilitatea guvernelor țărilor membre ale UE pentru asigurarea în condiții mai flexibile a unor stimulente financiare în vederea sprijinirii investițiilor companiilor.

UE ar trebui să renunțe la criticarea statelor membre şi la amestecarea în treburile interne ale țărilor

Ca aspect negativ, Szijjártó a amintit că UE a fost extrem de lentă în ceea ce privește achiziționarea vaccinurilor, de exemplu, în comparație cu Marea Britanie sau Israelul. Oficialul ungar și-a exprimat nemulțumirea din cauză că problema vaccinurilor a devenit o chestiune de natură ideologică și geopolitică, iar Ungaria a fost supusă multor atacuri din cauza achiziționării vaccinurilor din Orient.

Instituțiile UE nu funcționează bine într-o situație de criză, iar în cazul acesta în viitor trebuie garantată o mai mare libertate a guvernelor statelor membre, iar în acest sens trebuie găsită un ”echilibru sănătos”. Răspunzând la întrebările referitoare la situația statului de drept, șeful diplomației ungare a subliniat: Una din premizele pentru ca UE să fie câștigătoarea noii ordini mondiale este ca Uniunea Europeană să renunțe la criticarea statelor membre şi la amestecarea în treburile interne ale țărilor.

”Trebuie respectate deciziile luate în mod democratic de statele membre ale UE, este nevoie de respect reciproc și de încetarea atacurilor motivate politic, iar atunci UE va putea deveni puternică. Ungaria împărtășește valorile Uniunii Europene, respectă normele comune și manifestă în totdeauna disponibilitate pentru analizarea chestiuniilor concrete”, a declarat Péter Szijjártó.

Sursa foto: Facebook