Ungaria şi-a asigurat necesarul de gaze pentru următorii 15 ani! Şi, în ciuda discuţiilor existente la nivel european privind dependenţa de gazul rusesc, Budapesta a semnat acordul cu grupul rus Gazprom.

Actualul acord cu Gazprom expiră în septembrie

Joi, 3 iunie, Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, a semnat acordul cu Gazprom ce prevede aprovizionarea cu gaze naturale pentru următorii 15 ani. Actualul contract expiră în luna septembrie 2021, iar noul acord va intra în vigoare imediat după.

De-a lungul timpului, Ungaria s-a bazat în principal pe gazele naturale din Rusia. Guvernul ungar nu a semnat niciodată un acord de aprovizionare pe termen lung cu alt furnizor decât grupul rus Gazprom. Ruşii încearcă în prezent să-şi extindă prezenţa în Europa prin construirea mai multor noi gazoducte, scrie agenţia Reuters.

Totuşi, în ultimii ani, Ungaria a început să îşi diversifice importurile de gaze naturale. Astfel, Budapesta a deschis interconectori de gaze cu cele mai multe ţări vecine şi a semnat mai multe acorduri de aprovizionare. Unul dintre acestea a fost semnat cu grupul anglo-olandez Shell şi vizează aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate (GNL) via un terminal din Croaţia.

Peter Szijjarto nu a vrut să dezvăluie preţul plătit de Ungaria pentru gazele ruseşti

Noua conductă BalkanStream, o prelungire pe teritoriul Bulgariei a conductei ruseşti TurkStream, va fi şi ea inaugurată în perioada următoare până în Serbia şi Ungaria.

„Vom avea la dispoziţie o nouă rută pentru achiziţionarea de gaze naturale…Ungaria nu va fi lipsită de gaze naturale”, a precizat Peter Szijjarto, adăugând că legătura de la graniţa Ungariei cu Serbia va deveni operaţională până în luna octombrie.

Cât despre noul acord cu grupul rus Gazprom, Szijjarto nu a dezvăluit care este cantitatea de gaze pe care Ungaria o va importa şi nici preţul. El a spus doar că formula de preţ este una „flexibilă”, iar companiile energetice din cele două ţări vor negocia detaliile.

Discuţii şi cu grupul rus Rosatom pentru două noi unităţi la centrala nucleară de la Paks (100 km sud de Budapesta)

Ministrul ungar de Externe, care în prezent este la Sankt Petersburg unde participă la un summit pe energie, a adăugat că în cursul unor discuţii separate cu grupul rus Rosatom a convenit că lucrările la o nouă centrală nucleară din Ungaria vor fi accelerate începând din toamna acestui an.

Autoritatea de reglementare în domeniul energiei atomice din Ungaria are timp până în luna septembrie să aprobe solicitarea companiei de stat Paks 2 Zrt, privind construcţia unor noi unităţi la actuala centrală nucleară din centrul Ungariei. Szijjarto a declarat că se aşteaptă ca grupul rus Rosatom să poată demara lucrările de construcţie în 2022.

Situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala nucleară de la Paks a fost construită în anii ’80 de sovietici şi furnizează aproape 40% din necesarul de electricitate al Ungariei. În luna decembrie 2014, Rusia şi Ungaria au semnat contractul pentru construcţia a două noi unităţi la centrala nucleară de la Paks, fiecare cu o capacitate de 1,2 Gigawaţi.

Acest contract, acordat fără licitaţie grupului rus Rosatom, o companie controlată de Guvernul rus, este citat ca un exemplu al legăturilor strânse între premierul ungar, Viktor Orban, şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

În virtutea acordului semnat în 2014 între Moscova şi Budapesta, pentru finanţarea proiectului ce va fi realizat de compania rusă Rosatom, Ungaria va primi din partea Rusiei un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro, care va fi returnat de statul ungar până în anul 2046, cu o rată anuală a dobânzii cuprinsă între 3,9% şi 4,9%.

Szijjarto a mai spus joi că guvernul de la Budapesta a început deja negocierile cu ţările vecine privind vânzarea surplusului de energie electrică care va apărea odată cu intrarea în funcţiune a noilor reactoare de la Paks 2, peste aproximativ un deceniu.