România plătește scump gazele importate de la ruși. Vecinii din Ungaria și Bulgaria se bucură de contracte mult mai avantajoase.

România nu are semnat un contract de furnizare pe termen lung cu Gazprom și importă gaze doar când producția internă nu acoperă consumul.

România plătește scump gazele importate de la ruși. Preț cu 60% mai ridicat

Prețul mediu plătit de România pentru gazele importate de la Gazprom, prețul la intrarea în țară, a fost, potrivit unui raport al Directoratului pentru Energie al Comisiei Europene, de 16,75 euro/MWh, cu peste 6 euro/MWh mai ridicat decât media celorlalte state europene care au semnate contracte direct cu Gazprom și nu beneficiază de un preț de hub.

Un MWh importat de companiile autohtone de la Gazprom a fost cu aproape 5 euro mai scump decât cel livrat de gigantul rus firmelor italiene, care au plătit cel de-al doilea preț ca mărime pentru gazele furnizate de ruși (12 euro/MWh).

Comparativ, vecinii maghiari au achitat în 2020 un preț mediu cu 6,3 euro/MWh mai redus, iar cei bulgari cu 5 euro/MWh mai mic decât cel achitat de furnizorii români.

Astfel, Gazprom a vândut României gaze la un preț cu 60% mai ridicat decât cel solicitat celorlalte state europene, scrie profit.ro.

Principala explicație ar putea fi aceea că România, spre deosebire de celelalte state europene, nu are semnat un contract de furnizare pe termen lung cu Gazprom și importă gaze doar când producția internă nu acoperă consumul, în principal iarna, arată sursa citată.

Cantitatea importată a scăzut în 2020, comparativ cu 2019

România a plătit prețuri extrem de ridicate pentru gazul rusesc în primele două trimestre ale anului trecut, probabil și ca urmare a scăderii cererii europene, în partea a doua a anului ecartul dintre prețul achitat de companiile românești și cele europene diminuându-se considerabil.

Grupul rus Gazprom a anunțat în urmă cu 2 luni că a exportat anul trecut spre România o cantitate de 10,3 TWh (962 milioane de metri cubi) de gaze naturale, în scădere cu 3,2% comparativ cu 2019.

România a importat anul trecut un volum de gaze de 23,18 TWh, din care mai mult de jumătate (peste 12 TWh) prin punctul de interconectare Csanádpalota (pe granița cu Ungaria).

Restul, la care se referă Gazprom, este importat direct din Federația Rusă prin fostul coridor transbalcanic, fie pe ruta clasică ucraineană (Isaccea), fie pe noua rută Turk Stream, Negru Vodă (Bulgaria).

Prețurile prezentate de Comisia Europeană se referă doar pentru gazul importat prin fostul coridor transbalcanic, unde capacitățile sunt rezervate de companii care au contracte direct cu Gazprom, conform sursei citate.