Ministrul dezvoltării economice din Ungaria, Márton Nagy, a fost prezent recent la o expoziţie internaţională găzduită de Shanghai. În cadrul evenimentului, acesta a susținut că țara sa este „destinaţia numărul unu”, în Europa Centrală, pentru investiţiile de afaceri din China .

Potrivit oficialului maghiar, autoritățile de la Budapesta doresc să-şi păstreze acest statut.

Ungaria, destinaţia numărul unu pentru investiţiile de afaceri chinezeşti

„Suntem mândri că, în Europa Centrală, Ungaria este destinaţia numărul unu pentru investiţiile de afaceri chinezeşti. Iar succesul deschiderii către Est este demonstrat de faptul că, în anul 2023, mai mult de o treime (34%) din investiţiile străine directe (FDI) sosesc în Ungaria din ţările orientale, în timp ce în anul 2010 erau sub 10%”, a declarat Márton Nagy, conform unui comunicat preluat de MTI.

În discursul său, oficialul a subliniat că Ungaria respinge politicile formării de blocuri şi urmăreşte pacea, cooperarea şi conectivitatea între Vest şi Est.

În opinia politicianului, iniţiativa Chinei „O regiune, un drum” (n.red. Noile drumuri ale mătăsii) este în momentul de față cel mai cuprinzător proiect din politica mondială.

De asemenea, Márton Nagy a subliniat că, deşi există investiţii prioritare comune, cum ar fi linia de cale ferată Budapesta-Belgrad, participarea Ungariei la dezvoltarea infrastructurii în cadrul acestui proiect este redusă în comparaţie cu alte ţări.

În acest context, spune ministrul, Ungaria ar trebui să mărească amploarea proiectelor de infrastructură în cadrul BRI.

Relaţiile dintre Ungaria şi China s-au dezvoltat semnificativ în ultima perioadă

Márton Nagy a subliniat că relaţiile dintre Ungaria şi China s-au dezvoltat semnificativ în ultima perioadă. La mijlocul lunii octombrie, o delegaţie la nivel înalt, condusă de premierul Viktor Orbán, a vizitat China.

Astfel, au fost semnate mai multe acorduri de cooperare, inclusiv cu Banca Industrială şi Comercială a Chinei (ICBC). Acesta a subliniat că Ungaria construieşte în prezent un „ecosistem complet” de producţie de maşini electrice, cu companii din Est şi Vest.

Companiile produc împreună motoare electrice, baterii, panouri solare, încărcătoare electrice şi maşini complete, scrie sursa menționată.

Potrivit lui Márton Nagy, volumul total actual de investiţii străine directe, de 100 de miliarde de euro, s-ar putea dubla până în anul 2030.

De asemenea, până în anul 2030, ponderea exporturilor raportată la PIB ar putea ajunge la 100%. Astfel, Ungaria ar putea rămâne printre liderii mondiali în ceea ce priveşte complexitatea exporturilor.