Nicolae Ciucă susține că România are o economie robustă

Nicolae Ciucă a făcut sâmbătă o scurtă declarație pe Facebook. Aici, el vorbește despre faptul că agenţia Moody’s, „a treia mare instituţie financiară internaţională”, arată că România are o economie robustă. Acest lucru este dovedit de faptul că țării noastre i-a fost reconfirmat „ratingul de ţară Baa3 pentru datoria pe termen lung”. Liberalul susține că a fost confirmat și ratingul „P-3 pentru datoria pe termen scurt”.

Ciucă susține că aceste performanțe au fost obținute datorită măsurilor luate în perioada guvernării liberale.

„A treia mare instituţie financiară internaţională notează performanţele economiei româneşti. Agenţia Moody’s a reconfirmat ratingul de ţară Baa3 pentru datoria pe termen lung şi P-3 pentru datoria pe termen scurt.

Aceşti indicatori arată că România are o economie robustă, care a făcut faţă provocărilor din ultimul an şi are capacitatea de creştere sustenabilă în anii următori. Această situaţie economică solidă este rezultatul măsurilor luate în timpul guvernării liberale”, a anunțat Ciucă pe Facebook.

Președintele Senatului adaugă și că în anul 2022, țara noastră a „marcat recorduri istorice în materie de investiţii străine directe, de absorbţie a fondurilor europene”. El merge și mai departe. Potrivit lui, „valoarea în bani a creşterii economice din anul anterior a fost cât întreg PIB-ul României din 2004”.

Raportul Moody’s este o dovadă a creșterii economice a României pe viitor

Liderul PNL susține că indicatorii oferiți de Moody’s vineri reprezintă o dovadă a perspectivelor pozitive ale României și pe viitor.

„Raportul Moody’s confirmă că acestea sunt fundamente ferme pentru continuarea sporirii productivităţii muncii şi a creşterii economice robuste din anii următori, precum şi pentru reducerea şi mai mult a diferenţei dintre nivelul de trai al românilor şi media europeană. Moody’s este a treia mare agenţie internaţională, după Fitch (în septembrie) şi Standard & Poor’s (în octombrie) care certifică soliditatea economiei româneşti şi capacitatea noastră de creştere”, scrie politicianul.

Aceste declarații au fost declanșate de faptul că, vineri, Agenţia de rating Moody’s a reafirmat ratingul datoriei guvernamentale a României la Baa3 pentru datoria pe termen lung. La fel și ratingul P-3 pentru datoria pe termen scurt. În plus, agenția a confirmat perspectiva stabilă.

Agenția anunță că această reconfirmare reflectă perspectivele solide de creștere pe termen mediu ale României, sprijinite de alocarea de fonduri din partea Uniunii Europene și de investițiile străine directe.

Moody’s estimează că România va înregistra o creştere economică de 2% în anul 2023. Creșterea va fi de 3,2% în 2024 şi de 3,5% în 2025.