Ungaria face o mișcare fără precedent în Europa. Potrivit Reuters, în cursul zilei de marți, Parlementul ungar a aprobat propunerea Guvernului de a dona Universității chineze Fudan un teren din Budapesta care aparține statului.

De menționat este faptul că această decizie este una destul de controversată, ea fiind contestată inclusiv în stradă de opoziția care îl acuză pe Viktor Orban că face concesii prea mari Beijingului.

În același timp, trebuie subliniat și faptul că votul din Parlament vine, de altfel, chiar a doua zi după summitul NATO, la care șefii de stat și de guvern au evidențiat, între altele, „provocările” generate de China la adresa ordinii internaţionale.

Amintim faptul că în luna aprilie a acestui an, Guvernul ungar a semnat un acord cu Universitatea Fudan din Shanghai pentru ridicarea unui campus pe un teren unde inițial era prevăzută construirea unui cămin pentru studenţii din Budapesta.

În ceea ce privește situația Universității Fudan, aceasta este o instituţie de talie mondială şi în noul campus „studenţii vor avea ocazia de a învăţa de la cei mai buni”.

Pe de altă parte, oponenţii liberali ai lui Viktor orban se tem însă că viitorul campus, care a fost evaluat la 2 miliarde de dolari, ar putea submina calitatea învăţământului superior și ar putea fi un adevărat „cal troian” al Chinei în Europa, Beijingul urmărind să-și crească influența în Ungaria şi implicit în Uniunea Europeană.

O premieră în Uniunea Europeană

La momentul actual, Universitatea Fudan este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din China. Pe de altă parte, campusul de la Budapesta, care ar urma să fie finalizat până în anul 2024, ar fi primul din Uniunea Europeană, deci practic mișcarea făcută de Ungaria este o premieră europeană.

De menționat este faptul că, potrivit unei investigații realizate de centrul de jurnalism Direkt36, Universitatea are legături strânse cu serviciile de informații chineze, mai ales că în campusul din China. Totodată, în 2011, Fudan a lansat, propria sa școală de spioni.

În același timp, Universitatea, care urmează să fie ridicată în Ungaria este considerată o școală de elită a Partidului Comunist, cel puțin un sfert dintre studenții săi fiind membri de partid.

În ceea ce privește decizia Ungariei, aceasta ridică și mai mari semne de întrebare în contextul în care executivul de la Budapesta a dat o lege specială pentru a forța o altă universitate străină, Universitatea Centrală Europeană, fondată de omul de afaceri George Soros, să părăsească țara în 2019, chiar dacă era considerată, la fel ca Fudan, o instituție de prestigiu.

Pe de altă parte, Viktor Orban respinge acuzațiile că ar ceda în fața influenței Chinei și spune că în spatele unei astfel de decizii sunt rațiuni strict de ordin pragmatic.