Ungaria critică inițiativa G7. Budapesta practică una din cele mai reduse fiscalități din UE la adresa profitului companiilor.

Șeful guvernului maghiar spune că este absurd să i se impună din afara țării un alt prag de impozitare.

Ungaria critică inițiativa G7. Se opune creșterii impozitării pe profit

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat miercuri că propunerea vizând un impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global este una „absurdă” şi a adăugat că guvernul său va fi nevoit să adopte planuri de rezervă dacă iniţiativa va fi adoptată, transmite Reuters.

De mai mulţi ani, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) s-a ocupat de coordonarea negocierilor în rândul a aproximativ 140 de state pentru taxarea serviciilor digitale transfrontaliere şi combaterea erodării bazei fiscale.

Un impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global este unul din instrumentele principale analizate de OECD.

Săptămâna trecută, miniştrii Finanţelor din Grupul ţărilor puternic industrializate (G7) au ajuns la un acord istoric cu privire la introducerea unui impozit minim global de 15% pe profitul companiilor, un acord care ar putea servi drept bază pentru un un acord valabil la nivel mondial.

Cu toate acestea, Viktor Orban spune că guvernul său se opune acestei iniţiative deoarece ea contravine eforturilor autorităţilor de la Budapesta de a atrage investiţii străine prin intermediul taxelor reduse.

”Consider că este absurd”

Impozitul pe profitul companiilor de 9% practicat în Ungaria este unul din cele mai mici din Uniunea Europeană şi graţie acestuia Ungaria a reuşit să atragă o serie de mari investiţii în sectorul construcţiilor de automobile, investiţii care au stimulat creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, ceea ce i-a permis lui Viktor Orban să îşi creeze imaginea unui bun manager.

„Consider că este absurd ca orice organizaţie să îşi aroge dreptul de a spune ce taxe poate aplica Ungaria”, a spus miercuri Viktor Orban, care în 2022 ar urma să se confrunte cu cele mai strânse alegeri parlamentare după un şir de victorii categorice care a început în 2010.

„În special având în vedere că noi nu suntem un paradis fiscal, deoarece impozitul mic pe profitul companiilor din Ungaria nu este destinat să atragă anumite companii care să îşi declare taxele aici”, a adăugat premierul ungar.

Budapesta pregătește planuri de rezervă

Viktor Orban a spus că guvernul de la Budapesta va trebui să elaboreze planuri de rezervă dacă iniţiativa privind impozitul minim global pe profitul companiilor va fi adoptată.

/șAceste planuri vor asigura că firmele din Ungaria vizate de noul impozit nu vor trebui să plătească taxe mai mari, pe ansamblu, deoarece aceasta ar conduce la pierderea de locuri de muncă, a apreciat premierul ungar.

La rândul său, ministrul ungar al Finanţelor, Mihaly Varga a spus că un impozit minim global pe profitul companiilor ar urma să afecteze între 2.000 şi 3.000 de companii importante din Ungaria.

Irlanda, o altă ţară membră UE cu un nivel mic al impozitului pe profitul companiilor, se opune şi ea ideii unui impozit minim global pe profitul companiilor iar autorităţile de la Dublin au demarat o campanie prin care speră că va putea să îşi păstreze o parte din beneficiile oferite de regimul fiscal atractiv practicat de mai mute decenii.

Sursa: mediastandard.ro.