Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a anunțat joi că Polonia trebuie să desfiinţeze noua cameră disciplinară pentru judecători înainte ca Bruxellesul să-i aprobe Planul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Informația produce o undă de șoc la nivel european, mai ales că tensiunile cu Polonia sunt la cote maxime.

Noi tensiuni între UE și Polonia

”Dorim să punem în acest plan de redresare şi rezilienţă un angajament clar de dizolvare a camerei disciplinare, de a pune capăt sau de a reforma regimul disciplinar şi de a începe procesul de reinstalare a judecătorilor”, a declarat președinta CE într-o conferință de presă.

”Cred că este realizabil, sper că vom ajunge la un acord. Dar partea de reforme este o condiţie sine qua non”, a completat Ursula von der Leyen.

De la ce a pornit totul

Camera disciplinară a Curţii Supreme poloneze este o instituţie creată recent în cadrul reformei sistemului judiciar efectuate de guvernul din Polonia condus de formaţiunea conservatoare Lege şi Justiţie (PiS) şi contestată de opoziţie şi de Bruxelles. Competenţa Camerei Disciplinare acoperă, printre altele, cauzele disciplinare referitoare la judecătorii Curţii Supreme şi, în apel, pe cele referitoare la judecătorii instanţelor de drept comun.

După ce procedurile lansate de executivul comunitar împotriva Varşoviei pe acest subiect au rămas fără efect, şi anume scrisoarea de punere în întârziere şi avizul motivat, Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a UE (CJUE), considerând că noul regim disciplinar al judecătorilor afectează independenţa justiţiei prin expunerea judecătorilor unor posibile interferenţe politice.

CJUE a dispus Poloniei în luna iulie să suspende imediat activităţile Camerei disciplinare a Curţii Supreme. Guvernul de la Varşovia s-a adresat apoi Tribunalului Constituţional polonez, care a considerat că decizia CJUE este neconstituţională. Prin acest verdict, instanţa poloneză a contestat şi întâietatea dreptului european în faţa celui naţional, amplificând astfel disputele Varşoviei şi Bruxellesul.

Amendă de un milion de euro pe zi pentru Polonia

Pentru neaplicarea verdictului din luna iulie, CJUE a emis miercuri o nouă hotărâre prin care impune Poloniei o amendă de un milion de euro pe zi. Premierul polonez Mateusz Morawiecki acuză în această chestiune un ”şantaj” din partea instituţiilor europene şi consideră că unele dintre acestea ”îşi atribuie dreptul de a decide asupra unor competenţe care nu le-au fost transferate”. Guvernul său promisese anterior că va dizolva respectiva Cameră disciplinară, dar în cadrul unor reforme mai largi.