Pandemia de coronavirus nu va fi controlată nici până în vara viitoare, avertizează un reputat specialist japonez în boli infecţioase.

Astfel, Kentaro Iwata, profesor la departamentul de boli infecţioase al Universităţii din Kobe, a afirmat luni că este ”pesimist” în legătură cu posibilitatea ca Jocurile Olimpice de la Tokyo, amânate cu un an, să se poată desfăşura în iulie 2021.

”Haosul de pe Diamond Princess”

Iwata avertizează că ”Japonia ar putea fi în măsură să controleze virusul până vara viitoare, şi sper acest lucru, dar nu cred că asta se va putea face pe toată planeta, deci sunt foarte pesimist în privinţa organizării Jocurilor Olimpice în vara anului 2021”, transmit agenţiile internaţionale de presă, preluate de Agerpres.

Kentaro Iwata s-a făcut remarcat încă din luna februarie, când a afirmat că guvernul nipon gestionează ”total haotic” afacerea navei de croazieră Diamond Princess, cu 3.700 persoane la bord, plasată în carantină în afara portului Yokohama.

Peste 700 de persoane au fost infectate cu Covid-19, iar 13 au murit la bord.

Jocurile Olimpice, amânate

Luna trecută, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) şi guvernul japonez au luat decizia istorică de a amâna cu un an Jocurile Olimpice de la Tokyo, care iniţial trebuiau să înceapă pe 24 iulie 2020, în urma presiunilor tot mai mari din partea sportivilor şi a federaţiilor, având în vedere criza sanitară mondială.

Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost reprogramate pentru perioada 23 iulie-8 august 2021, iar Jocurile Paralimpice, pentru intervalul 24 august-5 septembrie 2021.

În ultimele zile, în urma amplorii tot mai mari a pandemiei, au apărut îndoieli legate de posibilitatea organizării marelui eveniment polisportiv chiar şi un an mai târziu.

”Nu există un plan B”

”Jocurile Olimpice au nevoie de două condiţii: controlul Covid-19 în Japonia şi controlul în restul lumii, deoarece vin sportivi şi spectatori de pe tot globul”, a subliniat Iwata.

Singura posibilitate, potrivit expertului nipon, este organizarea Jocurilor ”fără spectatori sau cu o participare foarte limitată”.

În ciuda incertitudinilor persistente, organizatorii JO 2020 s-au angajat în această încercare, cu obiectivul de a respecta noile date.

”Nu există ”un plan B”, a afirmat, săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Comitetului de organizare a Jocurilor, Masa Takaya.