Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat din Rusia a cerut duminică interzicerea tranzitului camioanelor poloneze pe teritoriul ţării şi ca Polonia să compenseze financiar Moscova pentru ceea ce a spus că este reconstrucţia sovietică a ţării est-europene după cel de-al Doilea Război Mondial, transmite Reuters.

Preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului, a declarat că Polonia trebuie pedepsită pentru că ”a trădat memoria istorică” a eliberării ţării de către Uniunea Sovietică de sub Germania nazistă, cu o serie de acte ostile care acţionează împotriva Moscovei.

În comentariile care vor aprofunda cearta cu Varşovia, Volodin a afirmat că Polonia a existat ca stat doar ”mulţumită ţării noastre” şi că Varşovia ar trebui să plătească Rusiei peste 750 de miliarde de dolari pentru a o compensa pentru investiţiile sovietice în ţară după cel de-al Doilea Război Mondial.

Polonia să restituie teritoriul!

El a spus că Polonia ar trebui să restituie şi teritoriul pe care l-a primit după război. Nu a existat nicio reacţie imediată la comentariile sale de la Varşovia.

Volodin a declarat că o comisie parlamentară va începe să ia în considerare interzicerea intrării camioanelor poloneze pe teritoriul rus, cel mai devreme luni.

O astfel de măsură, a spus el, ar cauza Poloniei dureri financiare semnificative şi pierderi de locuri de muncă.

Relaţiile tensionate ruso-polone s-au deteriorat şi mai mult de la războiul din Ucraina, ceea ce Moscova numeşte ”o operaţiune militară specială”, Varşovia poziţionându-se drept unul dintre aliaţii cheie ai Kievului.

Luna trecută, Rusia a promis că va răspunde dur la ceea ce spunea că este confiscarea ilegală de către Polonia a şcolii ambasadei sale din Varşovia, un act pe care l-a numit o încălcare flagrantă a Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice.

În martie 2022, Polonia a declarat că a expulzat 45 de diplomaţi ruşi suspectaţi că lucrează pentru serviciile de informaţii ale Moscovei.

Volodin a cerut distrugerea conducerii de la Kiev

Volodin a avut la începutul acestei luni o poziţie extrem de tranşantă în urma presupusului atac cu drone ce ar fi avut loc în timpul nopţii asupra Kremlinului. Ucraina neagă însă că ar fi responsabilă pentru aşa ceva.

Volodin a cerut public să se folosească „arme capabile să oprească și să distrugă regimul terorist de la Kiev”.

În declaraţia sa, preşedintele Dumei de Stat de la Moscova spune că Rusia nu trebuie să negocieze cu Volodimir Zelenski după acest atac, pentru care Kievul nu îşi asumă oricum responsabilitatea.

Anterior, Rusia s-a arătat mai dispusă la negocieri cu partea ucraineană, însă acum totul s-ar putea bloca ca urmare a incidentului din urmă cu câteva ore.

„În cursul nopţii, regimul de la Kiev a încercat să atace cu drone sediul Kremlinului.

Au fost utilizate două vehicule aeriene fără pilot, care au fost doborâte, prin utilizarea sistemelor radar. Nu au fost raportate daune.

Kremlinul a evaluat aceste acțiuni ca fiind un act terorist planificat și o tentativă de asasinare a președintelui în ajunul Zilei Victoriei, parada din 9 mai”, a fost comunicatul care a pus pe jar toată planeta miercuri, 3 mai.