Se construieşte un nou spital regional. Nicolae Ciucă: Trebuie să ne ocupăm de accesul la servicii medicale performante

Un nou spital regional în România! Va fi construit la Cluj-Napoca, iar ceremonia de inaugurare a lucrărilor de construcţie a avut loc chiar astăzi.

Prezent la eveniment, Nicolae Ciucă a transmis că politicienii au responsabilitatea să se ocupe de accesul la servicii medicale performante. Culoarea politică nu mai trebuie să conteze deloc în astfel de situaţii.

Nicolae Ciucă a afirmat că acesta este un proiect aşteptat de foarte mulţi ani și a menționat că își amintește că împreună cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cei doi au tot vorbit și au organizat lucrurile la Guvern în așa fel încât planurile să devină realitate.

Liderul PNL adăugat că acest proiect reprezintă și un gest de recunoaștere față de eforturile depuse de medicii din România și de profesorii care pregătesc generații de viitori medici.

„Cred că trebuie să vorbim foarte puţin despre ceea ce se întâmplă astăzi, aici, pentru că de-a lungul anilor s-a vorbit foarte mult.

Este un proiect aşteptat de foarte mulţi ani şi îmi aduc aminte, împreună cu domnul ministru Rafila, la Guvern, din decembrie 2021 am tot vorbit şi am tot rânduit în aşa fel încât lucrurile să se întâmple.

Este o responsabilitate a noastră, a tuturor, indiferent de formaţiunea politică, să ne ocupăm de tot ceea ce înseamnă accesul la servicii medicale performante şi lucrul acesta se întâmplă în primele trei centre universitare, unde, într-adevăr, medicina românească este recunoscută şi facem cu adevărat performanţă.

Este, de asemenea, un gest de recunoaştere faţă de truda medicilor din România faţă de truda profesorilor care pregătesc generaţii de viitori medici”, a afirmat Nicolae Ciucă sâmbătă, 18 mai, la Cluj-Napoca.

nicolae ciuca
Nicolae Ciucă / SURSA FOTO: Facebook

Detalii despre viitoare unitate medicală. Cât va dura construcţia?

Săptămâna trecută, pe 9 mai, Ministerul Sănătății a făcut cunoscut că a demarat procesul de proiectare a Spitalului Regional de Urgență Cluj. Se estimează o investiție de 540 de milioane de euro.

Spitalul Regional de Urgență Cluj va dispune de:

  • 849 de paturi destinate îngrijirii pacienților internați,
  • 19 săli de operație,
  • 60 de paturi pentru cazuri de urgență,
  • 70 de camere pentru tratamente ambulatorii,
  • aproximativ 80 de camere specializate în servicii de diagnostic și tratament (precum imagistică, servicii chirurgicale, endoscopie, cardiologie etc.).

Acest complex medical va funcționa ca un spital de urgență de înaltă performanță și va fi structurat în premieră pe centre de specialitate (cum ar fi Centrul de Chirurgie Cranio-Maxilo-Facială, Centrul de Chirurgie Toracică, Centrul de Chirurgie Abdominală, Centrul de Medicină Internă, Centrul pentru Obstetrică și Ginecologie etc.), beneficiind de tehnologii medicale avansate.

Procesul de construcție al spitalului este estimat să dureze patru ani de la semnarea contractului de execuție.