Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat în cadrul unei vizite la Iași că lipsa investițiilor timpurii în educație duală și servicii publice de sănătate a contribuit semnificativ la migrația masivă a locuitorilor din Moldova către alte țări.

Marcel Ciolacu, vizită la Iași pentru a inspecta lucrările la Spitalul Regional de Urgențe

Premierul a fost prezent în oraș pentru a inspecta progresul lucrărilor la Spitalul Regional de Urgențe Iași și a participat la discuții alături de oficiali locali și naționali.

Inițiativele de dezvoltare a infrastructurii critice, precum spitalul regional și proiectările pentru Autostrada A8, sunt văzute ca elemente cheie în retenția populației și stimularea creșterii economice în regiune.

Aceste proiecte sunt așteptate să aducă o îmbunătățire a calității vieții și să ofere alternative atractive pentru cei tentați de perspectivele din străinătate.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la Iaşi, că dacă s-ar fi făcut mai devreme investiţii în învăţământul dual şi serviciile publice de sănătate nu ar mai fi fost înregistrat un exod de locuitori din zona Moldovei spre alte ţări.

Investiții de peste 8 miliarde de lei, în desfășurare în județ

Investiții de peste 8,3 miliarde de lei sunt în curs de desfășurare în județ, dintre care 3,9 miliarde de lei provin din programele naționale ‘Anghel Saligny’ și PNDL. De asemenea, aproape 3,2 miliarde de lei sunt alocate sectorului sănătății, iar 600 de milioane de lei sunt investite în educație.

„Cred că dacă s-ar fi făcut aceste investiții mult mai devreme şi în învăţământul dual, şi în serviciile publice de sănătate, astăzi nu am fi vorbit de un exod atât de mare de români din Moldova în diaspora”, a afirmat Ciolacu.

Moldova se bucură de o creștere economică vizibilă, cu un PIB per capita în Iași de aproximativ 15.000 de euro și un salariu mediu net de 1.000 de euro, a menționat Marcel Ciolacu.

„Direcţia în care se îndreaptă în acest moment, în primul şi primul rând în ceea ce priveşte dezvoltarea Moldovei, este una corectă”, a mai adăugat premierul.

Vizita la Iași a inclus și o inspecție a șantierului Spitalului Regional de Urgențe, unde premierul a fost însoțit de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, europarlamentarul Mihai Tudose, senatorul Paul Stănescu, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian Câciu, și Alexandru Stoica, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării.