Un nou lot de peste 100 de mii de doze de vaccin împotriva COVID-19, donat de România, ajunge la Chișinău

Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Situații de Urgență de la București, vaccinurile au fost îmbarcate în două camioane și urmează să ajungă la Chișinău în seara zilei de astăzi.

Ajutorul umanitar oferit Republicii Moldova, reprezentat de echipamente medicale și vaccinuri împotriva COVID-19, vin ca parte a pachetului de sprijin anunțat de președintele României, domnul Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei sale din luna decembrie 2020, la Chișinău.

România a fost și este mereu alături de cetățenii Republicii Moldova

„România a fost și este mereu alături de cetățenii Republicii Moldova, acordând ajutor de fiecare dată, la nevoie, în spiritul relației speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură, și fundamentată pe cooperarea în cadrul Parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, se mai menționează în comunicatul citat.

Amintim că până în momentul de față, România a oferit Republicii Moldova un număr total de 304.800 de doze de vaccin AstraZeneca.

România îşi vinde dozele de AstraZeneca nefolosite

Anterior, Ministerul Sănătăţii a tranmis că pregăteşte un act normativ care să permită exportul, contra cost, de vaccinuri AstraZeneca pe care România nu le poate consuma, au declarat surse din Guvern pentru Digi24.

„Decât să îl punem pe foc, că o să expire, mai bine îl vindem”, au spus sursele guvernamentale.

Ulterior, informaţia a fost confirmată de către Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. O parte dintre dozele de la AstraZeneca vor fi donate, iar o parte revândute.

„Adresabilitatea pentru acest vaccin a scăzut foarte mult, este cumva un trend care se regăsește la nivel european. Tocmai de aceea, la nivel european se pregătește un mecanism, pe de o parte de donație prin mecanismul COVAX, sau de revânzare către state terțe.

Inclusiv în România se pregătește acest mecanism de revânzare sau de donație și e foarte probabil că așa se va întâmpla, vor fi o parte donate, o parte revândute”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Sursă foto: Dreamstime